Water bedreigt miljoen Indiërs

(Novum/AP) - De Indiase autoriteiten hebben dinsdag ruim een miljoen mensen in de noordoostelijke deelstaat Bihar opgeroepen te vluchten zo lang het nog kan. Door het buiten de oevers treden van de Kosi-rivier op een ongebruikelijk punt, dreigen de dorpelingen het slachtoffer te worden van overstromingen.

Miljoenen andere inwoners van Bihar kampen ook met wateroverlast als gevolg van de moesson, maar voor hen geldt niet dat de situatie levensbedreigend is, zeggen de autoriteiten. Bewoners van het stroomgebied van de Kosi moeten er echter rekening mee houden dat de rivier dit jaar in Zuid-Nepal een andere weg kiest dan gebruikelijk, door een onlangs gegraven kanaal zonder dijken of andere beschermende voorzieningen.

Nitish Mishra van het ministerie van noodsituaties in Bihar zei dat tot nu toe slechts ongeveer vijftigduizend mensen zijn geëvacueerd. De overigen zien het gevaar niet omdat zij gewend zijn aan de cyclus van wateroverlast en droogte, aldus Mishra. Aangenomen wordt dat de betrokkenen hun land niet kunnen gebruiken zolang er geen nieuwe dijken zijn aangelegd, een karwei dat zeker vier maanden zal vergen.

Door de overstroming van de Kosi zijn 1,2 miljoen mensen van de buitenwereld afgesneden en ondervinden ongeveer twee miljoen wateroverlast. In Bihar zijn inmiddels 36 doden gevallen en is ongeveer zestigduizend hectare landbouwgrond vernield. In het aangrenzende Uttar Pradesh vonden 22 mensen de dood doordat huizen instortten, meldde de politie dinsdag.

In Bihar bleef het aantal doden dit seizoen tot dusver beperkt. In Uttar Pradesh staat het dodencijfer dit jaar al op ruim achthonderd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden