Water bedreigt Chinezen

AMSTERDAM - China is begonnen met de evacuatie van duizenden mensen die aan de rand van het enorme Meer van Dongting wonen. De Chinese autoriteiten vrezen dat het meer zal overstromen en hebben gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Ongeveer tien miljoen mensen worden door het snel wassende water bedreigd.

De hevige regens die China al enkele maanden teisteren, hebben het waterpeil in het meer tot gevaarlijke hoogte doen stijgen. De situatie verslechterde snel door een tropische storm die de afgelopen dagen over het gebied raasde. Op sommige plaatsen staat het water nu al twee meter boven de kritieke 32-metergrens. Dat peil zal naar verwachting de komende dagen met vijftig centimeter per dag blijven stijgen. Het meer, ter grootte van de provincie Noord-Holland, wordt gevoed door vier grote rivieren.

Aan de rand van het meer liggen grote steden als Yuanjiang en Yueyang, met ongeveer 600000 inwoners elk. Daarnaast zijn er talloze boerendorpjes, waarvan vele door dijken beschermd worden omdat ze al onder het normále waterpeil van het meer liggen. Tweeduizend soldaten zijn naar het gebied gestuurd om de dijken te versterken.

De jaarlijkse zomeroverstromingen in China begonnen dit keer vroeger dan gewoonlijk. De autoriteiten vrezen daarom dat de situatie erger zal worden dan in 1998. Toen vielen er vierduizend doden. Door de buitensporige regenval zijn in China de afgelopen tijd al meer dan duizend mensen om het leven gekomen, waarvan 200 in Hunan, de provincie waarin het Meer van Dongting ligt.

Ook andere landen in Azië hebben te maken met ernstige regenval en overstromingen. In de delta van de Brahmaputra in Bangladesh zijn binnen twee maanden 900 mensen omgekomen. Bijna 7 miljoen mensen raakten dakloos.

Gisteren werden zeker 60 Nepalezen bedolven onder een modderstroom. De zware regenval van de laatste weken heeft in Nepal minstens vierhonderd mensen het leven gekost. In India en Vietnam kwamen de afgelopen dagen ruim 50 mensen om.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden