Wat zou Teddy doen met de zorgverzekering?

President Barack Obama raakt de kist aan van Edward Kennedy, terwijl hij diens weduwe, Victoria, omhelst. In zijn toespraak, zaterdag, in de basiliek in Boston prees Obama de verleden week overleden telg uit het Kennedy-geslacht als de ¿de kampioen van de allerzwaksten¿ en ¿ de leeuw van de Amerikaanse Senaat¿. ( FOTO AFP)Beeld AFP

Links en rechts in de VS gebruiken de nagedachtenis van Edward Kennedy in hun strijd over de zorgverzekering. Obama zweeg er wijselijk over in zijn toespraak.

Als de Democratische leider in de Amerikaanse Senaat Harry Reid vandaag voor het eerst na de vakantie op kantoor verschijnt, mag hij een actiegroep verwachten, die zich ’Eer Kennedy’ noemt.

De groep heeft op Internet razendsnel handtekeningen ingezameld in reactie op de dood van Edward Kennedy. Zij eist dat de Senaat een wetsvoorstel voor hervorming van de zorgverzekering vernoemt naar de senator. En dat de Senaat de Kennedy-wet „goedkeurt, en niets anders”.

Hun petitie heeft in elk geval al één sympathisant. De 91-jarige senator Robert Byrd, die met zijn vijftig dienstjaren als enige langer in de Senaat zat dan Kennedy, lanceerde na de dood van zijn collega zijn eigen oproep de wet naar Kennedy te vernoemen. Byrd wees erop dat een nieuw zorgstelsel dat alle Amerikanen verzekert Ted Kennedy’s politieke passie was.

Ook andere Democraten gebruikten Kennedy’s nagedachtenis in de hoop een impuls te geven aan de hervormingsplannen. Minister van volksgezondheid Kathleen Sebelius zei dat de VS zich vooral moesten bezinnen op de vraag ’Wat zou Teddy doen?’

De aanvoerder van een progressieve actiegroep voorspelde dat ’Win deze [strijd] voor Teddy’, een nieuwe strijdleus wordt. Kennedy’s dood zou links de kracht geven om te knokken voor een wet die de almacht van de verzekeraars in de zorg doorbreekt en Amerika een nieuwe volksverzekering geeft. „Niemand wil een halfbakken maatregel ter ere van Ted Kennedy goedkeuren”, voorspelde een actievoerder.

Tegelijkertijd spande rechts Kennedy even schaamteloos voor zijn karretje. De Republikeinse ex-presidentskandidaat Mike Huckabee zei dat de senators strijd tegen zijn kanker ’een stralend voorbeeld’ was waarom overheidsinmenging in de zorg gevaarlijk is. Als een 77-jarige patiënt zoals Kennedy met een vergevordere hersentumor bij een volksverzekering had aangeklopt, dan had hij volgens Huckabee te horen gekregen: „Ga naar huis, neem pijnbestrijders en sterf.” Behandeling zou te duur zijn. Kennedy koos „voor een dure operatie en pijnlijke behandelingen.”

Republikeinen wezen er verder op dat Kennedy dan wel links was, maar bereid zou zijn geweest tot compromissen, zoals het afzien van het idee van een volksverzekering door de overheid. Tegen dat element van overheidsinmenging hebben conservatieven het meest bezwaar.

Commentatoren waarschuwden bij voorbaat dat president Obama en de Democraten van Kennedy’s wake en begrafenis één grote campagnebijeenkomst zouden maken. Dat bleek onterecht. Neef Joe Kennedy en senator John Kerry verwezen in de herdenkingsdienst wel naar Kennedy’s passie voor zorghervorming. President Obama sloeg zaterdag in zijn toespraak alleen een persoonlijke toon aan.

Zijn de vooruitzichten op hervorming verbeterd door Kennedy’s dood? ,,De breuklijnen blijven wat ze waren”, aldus een kenner van de Senaat. Vooral de verdeeldheid binnen Obama’s eigen partij tussen linkse en conservatieve Democraten heeft de besluitvorming lamgelegd.

Thea Lee van de vakbondsfederatie AFL-CIO, die voor een volksverzekering is, verwacht geen snelle doorbraak. „We waren Kennedy’s stemgeluid al kwijtgeraakt. En die stem was wat we echt nodig hadden.”

(Trouw)Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden