column

Wat zou het goed zijn als iemand eens wegens een diep verschil van politiek inzicht moet aftreden

Lex Oomkes Beeld Maartje Geels
Lex OomkesBeeld Maartje Geels

Het geval William Moorlag was nog niet geweest of daar was alweer de affaire Marleen Barth. Het stof ('Rode barones bakt ze bruin op de Malediven') is nog niet neergedwarreld of daar blijkt Halbe Zijlstra zichzelf veel groter te hebben gemaakt dan hij feitelijk is. 

Dat relletje zal wellicht weer snel overgaan, maar dan staat gelukkig het VVD-Kamerlid Wybren van Haga te trappelen om in de schijnwerpers te treden. De Amsterdamse huisjesmelker schijnt zijn huurders te laten opdraaien voor de boetes die hij dreigt te krijgen in verband met zijn malafide praktijken als huiseigenaar.

Om van de permanent crisis in partijtjes als die van Baudet en, nog steeds na al die jaren, van Geert Wilders maar te zwijgen. Zo kun je je onderhand afvragen of er soms alleen nog sprake is van enig leven als er weer een crisisje is, dan wel als er een ruzietje uitbreekt.

Nooit een saai moment in de Nederlandse politiek. "Gelukkig het land waar de politiek saai is, mij kan het niet saai genoeg zijn", zei voormalig PvdA-Kamerlid en oud-minister Klaas de Vries ooit. Hij had en heeft gelijk. Al wordt het meer en meer een sterk terugverlangen naar vroeger, toen alles beter was. Niet eens zozeer naar saaie politiek, als wel naar de politiek zelf, als u me begrijpt. Naar discussies over willekeurig welk onderwerp, als het maar niet over het zoveelste poppetje gaat.

Gebrek aan echte problemen

Die incidenten en die relletjes waren er uiteraard in het verleden ook wel, maar het is overdreven te stellen dat het inmiddels om een permanent element gaat in de Nederlandse politiek. Bij gebrek aan echte problemen, wellicht.

Bij het zoeken naar een antwoord op de vraag hoe dat toch mogelijk is moeten we de PVV en wellicht ook de partij van Thierry Baudet buiten beschouwing laten. Hoe lang Geert Wilders inmiddels ook strijd tegen zijn windmolens, het blijft een partij zonder geschiedenis waar iedereen zijn geluk kan beproeven. Dat moet wel tot ongelukken leiden en dat doet het dan ook met de regelmaat van de klok. Baudet gaat hard dezelfde kant op.

Maar wat is er aan de hand in partijen als de VVD, maar ook bij andere? Natuurlijk, media-aandacht van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met die van een aantal decennia terug. Maar er moet wel wat zijn dat de aandacht van die media trekt. Of een relletje tegenwoordig smakelijker wordt gevonden dan voorheen of niet.

Postmoderne tijd

Het moet iets te maken hebben met de kwaliteit van individuele politici en, daaraan gekoppeld, de wijze waarop partijen hun beroepspolitici recruteren. Het veel lossere verband dat een politieke partij is in de postmoderne tijd werkt aanzienlijker minder verplichtend voor mensen, die ook nog carrièrepolitici zijn.

De politicus van tegenwoordig solliciteert naar een plaats op de kandidatenlijst in plaats van zo'n plaats te verdienen door jaren van inzet voor de partij op tal van plaatsen. Het maakt de band, zoals gezegd losser. Het gevoel dat de partij en de politicus een en dezelfde zijn is totaal weg.

Het individualisme heeft ook in de politiek toegeslagen. Je bent niets of niemand iets verschuldigd. Jij en alleen jij hebt het zover geschopt. Het lijkt er steeds meer op dat het beroep van politicus een mooie carrièrestart is en niet een functie waar een mooie maatschappelijke loopbaan in uitmondt.

Wat zou het goed zijn voor het aanzien van de politiek als binnenkort iemand wegens een diep verschil van politiek inzicht moet aftreden.

Lees hier alle columns van Lex Oomkes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden