Wat zijn we allemaal toch ontzettend bang

De Nederlandse regering is bang en de rest van het volk daardoor ook. Na zijn arrestatie is zelfs cartoonist Gregorius Nekschot nu een beetje bang. HP/De Tijd wijdt deze week een omslagverhaal aan Nederland als angstige risicosamenleving. We zijn geobsedeerd door het voorkomen van risico’s. Nederland wordt bestuurd door angsthazen, met Balkenende als boegbeeld. „Zelfs voordat iemand in het Midden-Oosten ’boe’ heeft geroepen, is Balkenende al bang voor de risico’s van een parodie.”

Volgens Elsevier loopt ook minister Hirsch Ballin van Justitie op zijn teentjes voor de Nederlandse moslims. Zijn motivatie? „Nederland is niet meer het land dat het was, want er wonen nieuwe groepen gelovigen en die vragen extra bescherming. Zo niet, dan zou de openbare orde in het geding kunnen raken.” Elsevier zegt dat in Hirsch Ballins optiek Nederland dankzij de immigratie van nieuwe gelovigen geen land meer is waar vrijheid van meningstuiting en de vrijheid van drukpers maatgevend zijn.

Onzin, aldus HP/De Tijd. „De rode draad is dat politici, gretig ondersteund door de media, altijd de kwetsbaarheid en hulpeloosheid van de moderne westerse samenleving benadrukken.” In werkelijkheid hebben we het volgens HP/De Tijd hier in Nederland prachtig. De westerse democratie heeft het communisme, fascisme en zelfs terrorisme doorstaan. We krijgen echter het beeld dat we in een jungle leven, iedereen elk moment neergeschoten kan worden en een spotprent de maatschappij kan ontwrichten.

Nekschot zelf kan niet anders dan meegaan in deze angst. Wie zou immers niet schrikken van een kamikaze-aanval en een nachtje cel? In beide bladen geeft de cartoonist een interview en constateert dat zijn leven nu enigszins in gevaar is gekomen. Nekschot vreest dat zijn echte naam nu snel naar buiten zal komen. Daar kan de plotselinge roem die deze affaire teweeg heeft gebracht niet tegen op. De cartoonist lijkt nu zelfs te zwichten voor censuur. Nekschot in HP/De Tijd: „En wat de toekomst betreft: ik ben bereid mijn prenten voortaan voor te leggen aan de humor-deskundigen van het OM. Dan kan ik dit soort gesodemieter voorkomen.”

Vrij Nederland onttrekt zich aan de Nekschotcommotie en kiest voor een interview met de moslimtolerante Winnie Sorgdrager, lid van de Raad van State en de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). In een rapport van het ECRI wordt Nederlandse politici islamofobie verweten. Sorgdrager is helemaal niet bang voor moslims en blijft erbij dat we niet moeten inhakken op de islam in het algemeen. „Misschien moeten we hier met zijn allen doorheen en volgt er uiteindelijk een soort loutering. Komt de nuancering terug in het maatschappelijke debat. Daar hoop ik op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden