De vraag vanMonic Slingerland

Wat zijn uw verwachtingen van 2020?

2020: een jaar voor nieuwe verwachtingen en nieuwe dilemma’s. Genoeg om naar uit te zien en genoeg om bezorgd over te zijn. Wat zijn uw verwachtingen?

Alleen al vanwege de vorm vind ik dit nieuwe jaar aantrekkelijk. 2020. Ik zie in een 2, zeker als die zwierig is geschreven, al gauw een zwaan. Zwaan, ei, zwaan, ei. Of wat je er maar in wilt zien. Een rond getal, en ook een herhaling.

Dit schrikkeljaar gaat ons veel reuring brengen. Amerikaanse presidentsverkiezingen. En eerst nog spreekt de Senaat zich uit over de impeachment van Trump. Ik las de voorspelling van een overtuigde Michael Moore, Amerikaanse filmmaker en schrijver, die zeker weet dat Trump de verkiezingen gaat winnen en aan een tweede termijn zal beginnen. Vier jaar geleden voorspelde hij dit ook.

Het wordt ook het jaar van, eindelijk, eindelijk, de brexit, al verandert er in de praktijk het hele jaar niets. Maar wel gaat 31 januari 2020 de geschiedenisboeken in als b(rexit)-day.

In eigen land is er op 3 mei de Grand Prix van de Formule 1 op het circuit van Zandvoort. Kort daarna maakt het Songfestival Rotterdam een paar dagen het centrum van Europa. En dan is er eind juni het EK voetbal, deels ook in Nederland. De politie zal het druk krijgen. Geen dag vrij.

Ieder die op 29 februari jarig is, kan op de dag zelf feest vieren.

Sommige jonge stellen zullen, na talloze keren een bod te hebben gedaan, eindelijk een huis kunnen kopen. Oude stellen zullen zuchten in een huis dat te groot is geworden nu de kinderen zijn uitgevlogen. En zuchten onder de te grote tuin, waarin alles maar doorgroeit, bomen, struiken en gras, terwijl ze zelf krimpen en hun eigen krachten afnemen. Maar waar moeten ze heen, als er niets betaalbaars is, en passend. Een klein huis, alles gelijkvloers, winkels in de buurt. Zie dat maar eens te vinden. Ook starters azen op die kleine huizen.

Baby voor of na 1 juli

Voor aanstaande ouders wordt het heel spannend. Jonge vaders van baby’s die na 1 juli worden geboren, zullen langer vrij krijgen dan de vaders van baby’s die eerder komen. Een week na de geboorte en nog vijf weken ergens in het eerste half jaar erna. Van stellen die gaan scheiden zal de een tevreden zijn omdat er nog maar maximaal vijf jaar alimentatie betaald hoeft te worden in plaats van twaalf. De ander zal spijt hebben dat de scheiding niet voor 1 januari is aangevraagd.

Zo heeft ieder zijn eigen verwachtingen. En dilemma’s. Dit jaar dan toch echt maar geen vliegvakantie? Want ondanks dat ‘-schaamte’ het woord van het jaar was, is in 2019 een recordaantal vliegreizen geboekt. Bij dat getal 2020 kun je ook denken aan ‘wel vliegen niet vliegen wel vliegen niet vliegen’. Zwaan nul zwaan nul.

Gaan we elektrisch rijden, minder vlees eten, zonnepanelen op het dak doen? Blijft Greta Thunberg de wereld boos voorhouden dat dit zo niet langer kan? Gaat de regering eindelijk de bezuinigingen goedmaken die de zorg, het onderwijs en de politie zo beknot hebben de afgelopen jaren?

Genoeg om naar uit te zien. Genoeg om bezorgd over te zijn.

Ik ben benieuwd wat uw verwachtingen zijn voor het komende jaar. Of wat uw vrees is.

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoordenverschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden