Column

Wat zei Mark Rutte nou helemaal, gisteren in ‘Buitenhof’?

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Kranten of tv-programma’s zullen niet snel bedanken voor de eer als ze een regeringsleider kunnen interviewen, dat spreekt vanzelf. Misschien iets te vanzelf. Journalistiek gezien is het altijd een hachelijke onderneming; je scoort, terwijl je weet dat je praat met iemand die graag het woord neemt, maar niets kan zeggen.

Ik beweer niet dat het per definitie zinloos is, maar een beetje wezenloos zal het altijd zijn, zo’n gesprek in de journalistieke grot van Plato. Schimmen te over, maar de echte werkelijkheid blijft ongrijpbaar. Ik bedoel: wat zei Mark Rutte nou helemaal, gisteren in ‘Buitenhof’?

Ik zat met een notitieblokje in de aanslag, want ik wilde het over de VVD gaan hebben en het Klimaatakkoord en wellicht zelfs over het in elkaar slaan van raddraaiers, dus ik mocht de woorden van de minister-president niet missen. Maar nadat ik aanvankelijk nog wel wat noteerde – de term ‘superleuk’ verscheen op papier – liet ik de pen al snel rusten. De thema’s waren belangwekkend genoeg, maar Rutte’s masseeroefeningen vertelden alleen iets over zijn managmentvaardigheden, niets over de zaken zelf. Laat staan over politieke keuzes.

Vindt minister van staat Tjeenk Willink dat de overheid zich te ver heeft teruggetrokken en te veel overlaat aan de burger? Dan wil de premier dat zijn ‘goede vriend Herman’ best een beetje nageven, natuurlijk kan de overheid altijd meer doen, maar het is een misverstand om te denken dat daarmee alles is opgelost, we moeten het met z’n allen doen, dit waanzinnig mooie land instandhouden, enzovoort en zo verder. En ik begrijp dat Rutte niet kan zeggen: wij laten burgers in de kou staan omdat onze neoliberale ideologie voorschrijft dat iedereen zijn eigen warmte moet organiseren. Maar zo is het te vaak wel.

Ik begrijp dat Rutte niet kan zeggen: we zetten Klaas Dijkhoff in om de aanvallen van De Telegraaf en Thierry Baudet af te slaan, daarom verdedigt hij namens de VVD opeens de gewone man tegen ‘klimaatdrammers’. Terwijl hij persoonlijk meebesliste over het Klimaatakkoord, en nog niet zo lang geleden heel ‘trots’ was op de Klimaatwet. Dijkhoffs nieuwe flinkheid is verkiezingsretoriek, zei oud-werkgeversvoorzitter Wientjes. En zo is het wel.

Kleine overheid, lagere belastingen

Ik begrijp dat Rutte niet kan zeggen: ik maak me zorgen over de VVD, misschien heeft mijn succes discussies in de weg gestaan en durfde niemand fundamentele kwesties aan de orde te stellen. Maar zo is het wel. Intussen zit de partij volgens Ben Verwaayen – naaste adviseur van de premier – vast in het denken uit de jaren zeventig: kleine overheid, lagere belastingen, klaar. En nemen VVD-burgemeesters publiekelijk afscheid van hun partij. “Een populistisch toontje is niet de remedie”, schreef de burgemeester van Den Helder in NRC. “Het actief vormgeven van en uitdragen van het liberalisme is dat wel.”

Maar wat is liberalisme? En wat heeft het te zeggen over de crisis van de vrijemarkteconomie, de internationale samenwerking en het klimaat? Daar zou ik best eens een goed gesprek over willen horen.

Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de ‘keiharde nuance’ en het ‘onverbiddelijke enerzijds-anderzijds’ preekt. Lees meer columns op trouw.nl/stevoakkerman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden