Wat ze nog wel willen vangen is geld

Boze Urker vissers houden vloot aan wal, want vissen op schol en tong is voor hen nauwelijks nog rendabel

De visprijs in de winkel is hoog, de vishandelaar verdient nog goed, maar de visser zelf vangt nauwelijks nog geld voor zijn schol en tong. Dat wringt in vissersdorp Urk. "Zeker als een Urker visserman een handelaar in een nieuwe auto voorbij ziet rijden", zegt Anja Keuter, samen met haar man eigenaar van de kotter ZK38.

Gisteren was de maat vol voor de vissers uit Urk. De prijs voor een kilo schol dook de afgelopen weken tot onder de euro. De veertig viskotters varen voorlopig niet uit en de visafslag op Urk, een van de belangrijkste in Europa, blijft deze week gesloten totdat een oplossing is gevonden. "Uitvaren heeft geen zin meer", zegt Renze de Boer, woordvoerder namens de vissers. "Wij krijgen 90 cent voor een kilo schol terwijl de consument vijftien tot twintig euro betaalt voor een kilo filet. Wil het voor ons rendabel zijn, dan moet de schol ongeveer 1,50 euro opleveren."

De vissers hebben al geprobeerd de prijs op te drijven door minder te vangen. Maar de economische wet van vraag en aanbod lijkt niet te gelden op de markt voor Noordzeevis. De Boer: "Wij hebben ongeveer een derde minder aangevoerd dan in voorgaande jaren op dezelfde tijdstippen, maar de prijs blijft dalen."

Toch beweert de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) dat er te veel aanbod is van schol, tarbot en tong. De VVU raadt vissers aan de handelaren beter te informeren over wat er wordt aangevoerd en op welk moment. Daar kan de groothandel op inspelen door de verkoop te spreiden en dat zou 'in principe kunnen leiden tot een betere prijsvorming'.

"Ach, dat zijn allemaal verhaaltjes van de handelaren", reageert De Boer. "Daar zijn we wel een beetje klaar mee. De laatste maanden komt er pertinent niet te veel vis op de markt."

Misschien niet op de Urker visveiling, maar wel op de wereldmarkt, zegt Jelle van Veen van de VVU. Scholachtige vervangers als Rock Sole en Yellow Fin Sole worden in immense hoeveelheden gevangen bij Alaska. Daarna wordt deze vis in China tot goedkope filets verwerkt en naar Europa geëxporteerd. Daar wordt de 'witvisfilet' in de groothandel een kwart goedkoper aangeboden dan schol. Een hogere importheffing zou de Urker vissers kunnen helpen, maar dat is volgens Van Veen 'niet realistisch'.

Waar Van Veen spreekt van een 'onoplosbaar probleem', daar ziet de Urker vissersgemeenschap wel degelijk oplossingen. "Het mooiste zou zijn als de handelaar en de visserman elkaar kunnen vinden", zegt Keuter, die behalve mede-eigenaar van een kotter ook fractievoorzitter van de lokale partij Unie Gemeentebelangen Urk is. "Dat is in Emmeloord ook gebeurd met aardappelen. Zoals Emmeloord de aardappelstad van Europa is, zo moet Urk het visdorp van Europa worden. Als je samen het product promoot voor een goede prijs, dan heb je al die andere vis uit Vietnam niet eens meer nodig."

Tilapia, pangasius en 'al die andere soorten' zijn volgens Keuter niet duurzaam. Noordzeevis is dat wel, vindt ook De Boer. "Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat wij zelf een 'eerlijk product' uit de Noordzee gaan verkopen. Al wordt dat lastig. De financiële mogelijkheden van de vloot zijn zodanig uitgeput dat we geen kapitaal hebben om zelf onze handel te beginnen. De schepen zijn verouderd en overgefinancierd en de bank geeft geen euro krediet."

Deze week merken consumenten nog niets van de staking in Urk. De verse vis van deze week is vorige week gevangen. Na komend weekend verwacht De Boer dat de prijzen voor verse vis 'sky high' gaan. Voor diepvriesvis zal de staking op korte termijn geen consequenties hebben.

De vissers op Urk hopen dat hun collega's uit Scheveningen en Texel terugkeren van zee en de staking gaan steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden