Wat wordt de literaire bagage?

Illustratie: Nanne Meulendijks.  Beeld Jeanette Vos001
Illustratie: Nanne Meulendijks.Beeld Jeanette Vos001

Geen beter leesmoment dan voor de tent of bij het appartement. De zomervakantie is dé kans om eindelijk weer een paar goede boeken te verslinden. Wat nemen schrijvers mee naar de camping?

Joost van Velzen

Vier auteurs vertellen wat ze lezen op vakantie. schrijvers van kinderboeken geven tips voor de jeugd.

Hanna Bervoets

Het tegenovergestelde van een mens, Lieke Marsman: "Ik heb het bijna uit, dit uiterst originele romandebuut van Lieke Marsman. Marsman smeedt essays, poëzie en proza samen tot een bijzonder geheel dat tot nadenken stemt over onze positie in de wereld. Hoe verhouden we ons tot onze geliefden, wat is onze plek op de bedreigde aardbol? Wij kunnen niet zonder de aarde, maar de aarde kan heel goed zonder ons, is een van de conclusies die hoofdpersoon Ida trekt. Het lezen van Het tegenovergestelde van een mens is een duizelingwekkende ervaring: alsof je op een heldere nacht je hoofd in je nek legt, de sterren ziet en beseft hoe nietig je bent binnen de grootsheid van het universum - een beklemmende gewaarwording bij een prachtig uitzicht."

Chelsea Girls, Eileen Myles: "Dit boek staat al heel lang op mijn te-lezen-lijst. De schrijver en dichter Eileen Myles verkeerde in de jaren tachtig in de New Yorkse kunstscène en schreef daar veelgeprezen, lyrische memoires over. Chelsea Girls is een culthit uit 1994 maar verscheen dit jaar in een nieuwe Nederlandse vertaling door Evi Hoste, die ook een prachtige vertaling van I Love Dick maakte. Mijn verwachtingen zijn hoog."

To be a Machine, Mark O'Connell:"Ik kreeg dit boek laatst cadeau en heb heel veel zin om het te lezen: in To be a Machine onderzoekt de Amerikaanse journalist Mark O'Connell de stand van zaken binnen het transhumanisme: een stroming die het menselijk lichaam als gemankeerde machine ziet, en al jaren zoekt naar 'oplossingen' om de mensheid te verbeteren. O'Connell gaat op bezoek bij biohackers die elektronische implantaten dragen en interviewt cryonisten die zich na hun dood willen laten invriezen - real life science fiction, ik ben heel benieuwd."

Bert Wagendorp

"Dit moet de zomer van Mark Twain worden. Door toedoen van de pas verschenen Nederlandse vertaling van Het leven op de Mississippi besloot ik de Mississippi Writings, in de prachtige Library of America-editie, op de stapel 'meenemen' te leggen. Ruim 1100 pagina's; met Tom Sawyer, Huckleberry Finn en Pudd'nhead Wilson naar Italië. Ik ben een geboren optimist: dat is niet voldoende leesvoer, hoop ik. Ook in de kist met boeken: The Sport of Kings, van C.E. Morgan, een breed uitwaaierend verhaal over een familie in Kentucky die paarden fokt. Verder ligt al tien jaar Joseph O'Connor's Redemption Falls te wachten. Ik heb van O'Connor meerdere prachtboeken gelezen maar Redemption Falls schijnt zijn meesterproef te zijn. Omdat we naar Italië gaan, ook een Italiaans boek: Het Mussolinikanaal van Antonio Pennacchi. Gekregen van boekhandelaar Ad Goos in Breda, die zei dat het prachtig was. Dus is het dat, want Ad kletst zelden uit zijn nek. Vorig jaar waren we in Frankrijk, en toen had ik als speciale landenkeuze Roger Martin du Gards De Thibaults (deel 1 en deel 2) meegenomen, 1900 pagina's in totaal. Daarvan heb ik er toen helaas maar dertig gelezen: veelbelovend, lekker traag: nieuwe poging. Voor de afwisseling leg ik nog twee non-fictie boeken achterin. Jeroen van Zantens biografie Koning Willem II staart me, staand tussen Willem I en Willem III in, nu al tijden uitnodigend aan en dat geldt ook voor Sven Beckerts Katoen, over de fascinerende, gruwelijke, grote historie van de katoen."

Arie Storm

"Ik ga nooit op een strand- of bosvakantie; áls ik al ergens naartoe ga, ga ik naar Londen, of naar mijn geboortestad Den Haag (waar ik nimmer word uitgenodigd om voor te lezen of op te treden, wat best wel vreemd is, maar dit terzijde). In Londen hebben de boekwinkels een veel groter aanbod dan in Nederland. Dus ik neem geen boeken mee, maar koop ze daar. Zo schafte ik er vorig jaar How To Be A Public Author van Francis Plug aan. Die Plug bleek eigenlijk Paul Ewen te zijn. Het is een uitgave van de kleine uitgeverij Galley Beggar, en het is een geweldig boek over de fictieve Francis Plug (het is ook zogenaamd geschreven door deze Plug), die tuinman is maar schrijver wil worden. Je moet je vooral in het openbaar kunnen manifesteren als je schrijver bent, redeneert hij, dus bezoekt hij avondjes waar winnaars van de Booker Prize in actie komen. En zo ontstond dit boek: The know-how necessary for survival as a public author. Het bevat onschatbare informatie voor wie tegenwoordig schrijver wordt. Het is natuurlijk een satirisch boek; na het lezen ervan kun je niet meer zonder in lachen uit te barsten kijken naar een aansteller als Adriaan van Dis of Ilja Leonard Pfeijffer - nu ja, dat kon je natuurlijk toch al niet. Ik koop zo'n boek en dat ga ik dan meteen lezen, terwijl ik in Oxford Street sta te wachten op mijn daar winkelende vrouw en dochter of in een pub zit. Dít is voor mij vakantie. Verder lees ik graag thematisch. Ik wil een historische roman schrijven over John Keats (1795-1821). Ik speur overal naar boeken over hem (studies, biografieën) en die begin ik óók meteen te lezen. En wil ik me echt ontspannen, dan lees ik de boeken van P. G. Wodehouse. Ik snuffel graag rond en ik probeer me te laten verrassen. Ik heb eerlijk gezegd nogal een grote interesse voor van alles en nog wat. Met een koffer vol boeken keer ik naar Amsterdam terug. Daar ga ik weer schrijven, goedgemutst, en met meteen weer een vakantiegevoel als ik naar de door mij in Londen gekochte boeken kijk, met die mooie boekenleggers erin die je vaak in Londense winkels krijgt. Ze hebben ook van die mooie tasjes. Ja, mijn vakantieboeken zijn geschreven in het Engels."

Herman Koch

"Omdat ik al op vakantie ben geweest smokkel ik een beetje. Naar het meest westelijke puntje van Ierland (The Dingle Peninsula) nam ik mee: Anything Is Possible van Elizabeth Strout, het losse vervolg op het zeer bijzondere My Name Is Lucy Barton, hoewel het ook andersom kan, dus eerst het ene boek en daarna het andere, ze vullen elkaar hooguit aan. Mijn verwachtingen waren hoog en ik werd niet teleurgesteld. Nu gaat het met mij wel vaker zo dat ik dan opeens alles van dezelfde schrijver wil lezen. Heb nu The Burgess Boys bijna uit, heel anders, maar toch een erg fijn boek. Komende week begin ik aan Amy and Isabelle en Abide with me. Tot slot Olive Kitteridge, dat ik alleen als tv-serie zag maar nog niet las als boek. Andere vakantietips: Transit van Rachel Cusk, ook al een los en mooi vervolg, op Contouren. En Babylon van Yasmina Reza, sinds Gelukkig de gelukkigen opnieuw een schrijver van wie ik alles wil lezen. Ik ben om te eindigen, en na het lezen van de eerste vijftig pagina's, bijzonder nieuwsgierig naar het vervolg van het 1300 pagina's tellende Max, Mischa & het Tet-offensief van de Noor Johan Harstad, maar ik zou dit twee kilo wegende boek nooit meenemen op vakantie: het past niet in de handbagage. Meer iets voor thuis dus, en dat ben ik de komende tijd gelukkig ook."

Kinderboeken

Volgens Hans en Monique Hagen.

3+

Jij met mij - Robbert-Jan Henkes & Marga van den Heuvel.
"Deze gedichten blijven dicht bij de kinderfantasie - een boot maken van een omgekeerde tafel - kleuters zijn altijd op ontdekkingsreis. Lees elke dag een gedicht! Poëzie is er niet alleen voor rouw-en trouwkaarten maar voor elke (vakantie)dag. Fijn om over door te fantaseren bij de tent."

8+

Lampje - Annet Schaap.
"Een spannend, zielig, geestig, ontroerend (voorlees)boek. Als je van de verhalen van Paul Biegel houdt, moet je dit zeker lezen. Kinderen en ouders zullen er plezier aan beleven. Het gaat over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter. Ze vindt oplossingen voor problemen waar volwassenen niet uit komen."

10+

Yuna's maan - Hans Hagen - Martijn van der Linde/Floor Minnaert

"Deze tip wilde ik (Monique) er per se bij hebben - Hans vond het onbescheiden... Yuna's maan is een boek om je in onder te dompelen. Er zit een cd bij - fijn voor in de auto. Hans leest zelf voor en Floor Minnaert maakte er prachtige muziek bij. Voor je het weet ben je drie uur verder."

12+

Eilanddagen - Gideon Samson

"Een echt vakantieverhaal. Letterlijk! Jacobs moeder gaat een romantisch reisje maken met haar nieuwe vriend. Ze stuurt Jacob naar zijn vader op een Griekse. Een zinderend zomerverhaal over vriendschap en trouw en (vakantie)liefde! Voor meisjes en jongens!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden