Wat wil Jacquot nou kwijt over Marie Antoinette?

Les adieux à la reine
Regie: Benoît Jacquot. Met Diane Kruger, Virginie Ledoyen, Léa Sedoux. In 10 filmtheaters.

Het Versailles van Marie Antoinette vanuit het perspectief van haar personeel klinkt naar 'Downton Abbey' op zijn Frans, maar in deze kostuumfilm helaas geen verlustiging in het aanmaken van het houtvuur of het oppoetsen van gouden spiegellijsten.

Regisseur Jacquot verlustigt zich liever in Frans liefdesspel. Sidonie, een van de voorlezeressen van Marie Antoinette, raakt hevig verliefd op haar koningin als die haar muggenbeten met olie inmasseert. Maar het dweepzieke meisje moet tijdens het voordragen van Marivaux lijdzaam toezien hoe de vorstin op haar beurt lijdt onder haar liefde voor gravin De Colignac. Het huwelijk tussen de Franse Louis XVI en de Oostenrijkse Marie Antoinette kent, zoals we uit Sofia Coppola's punkie 'Marie Antoinette' nog weten, weinig hartstocht. Die hartstocht is er wel tussen de koningin en de gravin. Als er al 286 hoofden van aristocraten zijn gevallen, zoekt de koningin de hulp van de toegewijde Sidonie om haar vriendin uit het paleis te helpen ontsnappen.

Jacquot filmt modern dicht op de ruisende jurken en weelderige decolletés, maar krijgt toch weinig schwung in zijn film. Mooi het echte Versailles en fijn die zijden stoffen, maar wat wil hij nou kwijt over Marie Antoinette? Dat ze ook een bloeiend meisje was, ook verliefd? Het blijft vaag en een beetje saai.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden