Wat wil de consument?

Supershift is ook per email bereikbaar. Adres: Supershift@trouw.nl

BIJDRAGEN: ROMANA ABELS

Zo schreef het ministerie van verkeer en waterstaat enkele weken geleden nog in zijn 'Visie op versnellen' dat de elektronische snelweg alleen een suces kan worden als het er 'leuk' is. Er is vooral behoefte aan amusement, schreef het ministerie. Maar dat is, zo bleek op het Scheveningse congres, helemaal niet waar. Er is vooral behoefte aan informatie, in het bijzonder aan nieuws.

Dat blijkt uit de daar gepresenteerde onderzoeksgegevens van NSS/Marktonderzoek en Coopers & Lybrand, die gezamenlijk het eerste grootschalige marktonderzoek naar consumenten van de elektronische snelweg hebben gedaan. De ontwikkeling van nieuwe diensten op de snelweg heeft niet zozeer nadelige gevolgen voor de bestaande amusementsindustrie, maar meer voor uitgevers van kranten en postorderbedrijven. De Nederlandse consument wil namelijk vooral eenvoudiger winkelen en zelf informatie zoeken. Vijftien procent van de krantenlezers is van plan zijn abonnement op te zeggen, als er meer informatie beschikbaar komt via Internet.

Door toepassing van nieuwe technieken hoopt meer dan zeventig procent van de bevolking in de toekomst niet meer bij een reisbureau te hoeven binnenstappen. Ook willen ze minder naar het bankloket en meer thuis overboeken.

De behoefte aan amusement mag dan minder groot zijn dan verwacht, het zal wel gevolgen hebben voor het toch al niet zo florissante aantal bioscoopbezoekers en de huur van video's.

Consumenten willen best meer geld uitgeven aan de ontwikkeling van nieuwe media, mits ze daar op termijn handig gebruik van kunnen maken. De onderzoekers melden dat 'de consument' bereid is bijna drie miljard overheidsgeld te investeren.

Uit de enquêtecijfers bleek ook dat in Nederland relatief de meeste thuiscomputers staan. 41 procent van de Nederlanders beschikt inmiddels over zo'n apparaat. In de Verenigde Staten is dat slechts 30 procent. En in Nederland werken, anders dan in de Verenigde Staten, vrouwen en mannen even graag met nieuwe apparatuur. Waarom in Amerika vrouwen wel moderne media-vrees hebben, kan NSS/Marktonderzoek niet verklaren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden