Wat weten we over de afperser van supermarktketen Jumbo?

Een beveiligingscamera aan de pui van Jumbo. Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland krijgen al een tijdje
Een beveiligingscamera aan de pui van Jumbo. Alle 579 Jumbo-supermarkten in Nederland krijgen al een tijdje "zichtbaar en onzichtbaar" extra beveiliging.Beeld anp

Afpersing, het is de nachtmerrie van elk bedrijf. De supermarktketen Jumbo is sinds mei het doelwit van een afperser die het niet alleen laat bij het sturen van dreigbrieven. Teneinde zijn dreigementen kracht bij te zetten, plaatste hij explosieven bij de Jumbo-vestigingen in Zwolle en Groningen.

De politie heeft sinds gisteren een deel van het onderzoeksdossier op een speciale website gezet en roept het publiek om "mee te rechercheren".

Is delen van kennis door de politie met het publiek gebruikelijk?
De manier waarop dat nu gebeurt, is ongebruikelijk. De politie heeft vele kanalen, zoals het tv-programma Opsporing Verzocht om tips over een misdaad te genereren. Over het algemeen wordt afpersing zo veel mogelijk geheim gehouden. Dat gegevens, waaronder een daderprofiel en de eisen van de afperser, nu gepubliceerd worden, duidt er op dat de politie in hoog tempo meer stukjes nodig heeft om de puzzel af te maken en de dader te kunnen identificeren en aan te houden. Rechercheren in stilte heeft sinds de eerste aanwijzingen van de afpersing in mei duidelijk te weinig opgeleverd.

Wat geeft de politie prijs?
Er wordt gezocht naar een man van tussen de 20 en 40 jaar oud, mogelijk woonachtig in Groningen. Hij werkt vermoedelijk alleen. Op 1 juli zond hij een felicitatiekaart naar de Jumbo-vestiging in Zwolle met een deuntje (Dans je de hele nacht met mij). Bij de geplaatste explosieven in Groningen lag een kookwekker van Leifheit. Dingen als de kaart en de wekker worden vaak als specifieke daderkennis gekwalificeerd en dus niet gemeld. In het kader van een snelle opsporing worden die kaart en wekker nu wel getoond.

Hoe veilig kun je nu winkelen bij een van de 579 filialen van Jumbo?
De keten heeft extra maatregelen getroffen, zichtbare en onzichtbare. En ongetwijfeld controleert de politie vaker. Het personeel in de winkels wordt regelmatig bijgepraat en volgens een Jumbo-woordvoerder is er geen sprake van grote onrust onder de medewerkers. Klanten die vragen stellen over de veiligheid krijgen ook te horen dat er maatregelen zijn genomen, maar bij die mededeling blijft het. De klant laat zich overigens niet afschrikken. De Jumbo- woordvoerder zegt daarover "We zien geen verband tussen de omzet en de incidenten in Groningen en Zwolle."

De afperser eist een groot bedrag in bitcoins. Is dat slim?
De bitcoin is een digitale munt en feitelijk niet meer dan een computercode. Op het internet kan met de cryptomunt worden betaald. Lang is gedacht dat de bitcoin de munt van de onderwereld zou worden, omdat de eigenaar lastig traceerbaar zou zijn.

Dat is een misverstand, aldus Daan Kleiman van het bedrijf Bitonic dat onder meer het Openbaar Ministerie heeft geholpen bij het in beslag nemen van bitcoins. De bitcoin moet ook ingewisseld worden, en laat dus sporen na, weet Kleiman. Alle transacties worden ook op het internet bijgehouden. De digitale munt, nu goed voor 240 euro, moet naar een zogeheten bitcoinadres worden gestuurd en dat is vergelijkbaar met een bankrekeningnummer. De bitcoin is zeker geen garantie voor een misdadige eigenaar dat hij nooit tegen de lamp zal lopen.

null Beeld Politie
Beeld Politie
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden