Update

Wat we tot nu toe weten over de daders

Rouw voor Parijs wordt geuit op verschillende manieren: Pray for Paris, Peace for Paris en Je suis Paris. Beeld epa
Rouw voor Parijs wordt geuit op verschillende manieren: Pray for Paris, Peace for Paris en Je suis Paris.Beeld epa

Twee dagen na de aanslagen in Parijs is het sporenonderzoek nog in volle gang en druppelt er steeds meer informatie binnen over de verantwoordelijken van de terreur in de Franse hoofdstad. Eén dader is al geïdentificeerd, de 29-jarige Ismaël Omar Mostefai.

Mostefai is een van de verantwoordelijken voor de aanslag in het Bataclantheater. Hij werd op basis van vingerafdrukken geïdentificeerd, nadat hij zichzelf had opgeblazen. De op 21 november 1985 geboren Mostefai kwam uit de banlieues van Parijs en groeide op in Courcouronnes. De laatste jaren woonde hij in de stad Chartes, bevestigde Jean-Pierre Gorges, de locoburgemeester aldaar.

Mostefai werd bestempeld als een kleine crimineel, iemand met weinig noemenswaardige delicten op zijn strafblad. Sinds 2010 stond hij bij Franse autoriteiten bekend als radicalist. Zes van Mostefais familieleden zijn inmiddels opgepakt en worden verhoord.

Syrisch paspoort
Zes terroristen bliezen zich vrijdagavond op, onder wie Mostefai. Een van hen werd doodgeschoten door de politie. Bij het lichaam van een van de terroristen werd een Syrisch paspoort gevonden. Het zou gaan om Ahmed Almuhammed. Hij stak op 3 oktober de Griekse grens over en kwam vier dagen later aan in Servië, zo bevestigen Servische autoriteiten.

Tegen een andere verdachte hebben Frankrijk en België een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. Het gaat om Abdeslam Salah, een 26-jarige man uit Brussel. De Franse politie heeft een foto van hem vrijgegeven en hem aangemerkt als 'gevaarlijk individu'. Hij zou de broer zijn van een van de aanslagplegers die vrijdagavond is omgekomen. Een derde broer zit vast in België, maar het is niet duidelijk of hij ook bij de aanslagen betrokken is.

In de Brusselse gemeente Molenbeek zijn dit weekend zeven mensen aangehouden in verband met de aanslagen. Auto's met Belgische kentekens, die na de aanslagen in Parijs werden gevonden, waren volgens Belgische media te herleiden tot twee broers in Molenbeek. De politie kwam de mannen op het spoor na huiszoekingen.

Gespannen sfeer
Ondertussen is de sfeer in Parijs uiterst gespannen. Op de Place de la République, waar zondag veel mensen bijeen waren om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken, brak om onduidelijke reden paniek uit. Honderden mensen ontvluchtten het plein. Al gauw bleek het vals alarm, meldden bronnen bij de politie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden