Met updates

Wat we tot nu toe weten over de brand in het Londense flatgebouw

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bij een grote brand in een flatgebouw in Londen zijn woensdag zeker zes doden en ten minste 74 gewonden te betreuren. Twintig slachtoffers verkeren volgens de hulpdiensten in kritieke toestand.

Redactie

Veel bewoners van het 24 verdiepingen tellende flatgebouw in North Kensington lagen te slapen toen de brand 's nachts uitbrak. De brand is door nog onbekende oorzaak op de tweede verdieping begonnen, waarna de vlammen razendsnel om zich heen grepen. Er zijn 120 appartementen en ook een aantal ondernemingen in gevestigd, waaronder een sportclub en een kinderopvang. Volgens de woordvoerster, die al bijna dertig jaar bij de brandweer werkt, is dit 'een ongekend incident'.

Bewoners hebben in de nacht van dinsdag op woensdag vanuit het brandende flatgebouw in Londen om hulp gevraagd met de lampjes van hun mobiele telefoons, melden ooggetuigen rond de hoge flat in het westen van Londen.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

De brand zoals hij zich vannacht ontwikkelde. Bron: AFP PHOTO / Giulio Thuburn Beeld AFP
De brand zoals hij zich vannacht ontwikkelde. Bron: AFP PHOTO / Giulio ThuburnBeeld AFP

Er zouden ook mensen in paniek bij ramen te zien zijn geweest die om hulp schreeuwden. Volgens Britse media zouden honderden mensen in veiligheid zijn gebracht, maar van een 'aanzienlijk aantal mensen' is niets bekend. Het identificeren van de slachtoffers neemt volgens de politie waarschijnlijk 'enige tijd' in beslag. Brandweerlieden zoeken nog naar slachtoffers.

Ongeveer tweehonderd brandweerlieden bestrijden het vuur; de bluswerkzaamheden waren ook aan het eind van de ochtend nog gaande. Volgens bewoners is het brandalarm niet afgegaan. De omgeving van de Grenfell Tower is afgezet en scholen in de buurt blijven gesloten. In de Grenfell Tower zouden veel gezinnen hebben gewoond.

Veel mensen gered

De Londense brandweer is erin geslaagd snel veel mensen te redden uit de brandende torenflat, maar is uiteindelijk niet verder doorgedrongen dan de negentiende en twintigste verdieping van het pand, aldus brandweerchef Dany Cotton.

Het flatgebouw telt boven de grond 24 verdiepingen. De brandweer was woensdagmorgen bang dat het zou instortten, maar Cotton zei later dat de reddingswerkers er nog veilig kunnen werken.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Rook komt uit de Grenfell Tower in North Kensington, Londen, op de ochtend van 14 juni. Beeld EPA
Rook komt uit de Grenfell Tower in North Kensington, Londen, op de ochtend van 14 juni.Beeld EPA

Klachten
Bewoners klaagden eerder over de brandveiligheid van de Grenfell Tower. Een actiegroep die beheerders en gemeente wees op het brandgevaar, regeerde woensdag op sociale media dan ook met de verzuchting dat hun waarschuwingen aan dovemansoren waren gericht. "Er waren zorgen over de plaatsing van boilers, ontsnappingsmogelijkheden, noodverlichting, noem maar op", zei David Collins van de Grenfell Tower bewonersvereniging.

De actiegroep heeft de betrokken verhuurinstantie KCTMO (Kensington en Chelsea Tenant Management Organisation) in maart nog beschuldigd van 'criminele nalatigheid' als het om brandveiligheid gaat.

De groep klaagde naar eigen zeggen onder meer vergeefs bij de eigenaar, de deelgemeente Kensington/Chelsea. Het pand dat in 1974 in gebruik werd genomen, werd in de jaren 2015 en 2016 gerenoveerd en onder meer voorzien van nieuwe ramen en isolatiemateriaal.

Brandweermannen staan bij een speeltuin die zich naast de Grenfell-toren bevindt. Beeld REUTERS
Brandweermannen staan bij een speeltuin die zich naast de Grenfell-toren bevindt.Beeld REUTERS
Hulpdiensten dragen zuurstoftanks bij zich. Rondom het gebouw worden mensen behandeld, onder meer voor het inhaleren van rook. Beeld AFP
Hulpdiensten dragen zuurstoftanks bij zich. Rondom het gebouw worden mensen behandeld, onder meer voor het inhaleren van rook.Beeld AFP
Twee mannen sluiten elkaar in de armen binnen het afgesloten gebied rond de Grenfell Tower. Beeld AFP
Twee mannen sluiten elkaar in de armen binnen het afgesloten gebied rond de Grenfell Tower.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden