Update

Wat we nu weten over de bosbrand in Portugal

Een brandweerman rust uit naast zijn wagen. Beeld AFP

In Portugal woedt een enorme bosbrand. Daarbij zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Wat weten we tot nu toe over de bosbrand?

Volgens de autoriteiten zijn er inmiddels 62 doden te betreuren. Ook zijn er 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders onder de slachtoffers zitten. 

Hoe groot is de brand?

Volgens de Portugese overheid zijn veel van de slachtoffers automobilisten. Het vuur trok snel over een weg heen en verraste de mensen in hun auto's.

Autoriteiten noemen de situatie in Pedrógão Grande, een gemeente in het district Leiria in Centraal-Portugal, zeer zorgwekkend. Een aantal dorpen is volledig ingesloten door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. 

Volgens Portugese media kan het dodental nog verder oplopen, omdat een aantal door de vlammen omringde dorpen nog niet is bereikt door de hulpdiensten. Deze brand is de heftigste in vijftig jaar tijd.

Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door omvang van de tragedie en kondigde drie dagen van nationale rouw aan. De vlammenzee is volgens de premier nog niet onder controle, omdat de brand 'zeer intens' is. Costa noemde de bosbrand 'de grootste tragedie van de afgelopen jaren'. 

Wat is de oorzaak?

De bosbrand is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een blikseminslag. Politiechef Almeide Rodrigues verklaarde dat zelfs de boom is gevonden waar de bliksem is ingeslagen. 

Premier Costa liet in een verklaring weten dat de hoge temperaturen in het gebied waar de brand woedt wellicht ook een rol hebben gespeeld in de uitbraak. De afgelopen dagen liep het kwik in de regio rond Pedrógão Grande op tot veertig graden. 

Bosbrand in Penela, Portugal. Beeld afp

Hoe verloopt de bestrijding?

De brand woedt sinds zaterdag en is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden en het blussen wordt bemoeilijkt doordat er een ongunstige wind staat en het met nog 35 graden nog altijd heet is in het gebied. Wel is het gevaar dat de brand overslaat naar nieuwe gebieden volgens de Portugese autoriteiten gemeden. 

Er zijn zo'n 1600 mensen betrokken bij het bestrijden van het vuur. In totaal zijn bijna 500 voertuigen ingezet voor het blussen. 

Zondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar. 

Portugal heeft hulp ingeroepen van EU-lidstaten. Spanje en Frankrijk hebben blusvliegtuigen gestuurd, maar door de dichte en laaghangende rook zijn deze lastig in te zetten. 

De laatste grote brand in Portugal was in 1996, toen kwamen 26 mensen om bij een brand die zeven dagen woedde.

Door de dichte en laaghangende rook is het voor blusvliegtuigen lastig blussen. Beeld EPA

Dit bericht wordt aangevuld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden