Wat wacht ABN Amro na beursgang?

Nina Brink, blij met de openingskoers van World Online. Maar haar eigen aandelen had ze drie maanden daarvoor verkocht. Beeld anp
Nina Brink, blij met de openingskoers van World Online. Maar haar eigen aandelen had ze drie maanden daarvoor verkocht.Beeld anp

Staatsbank ABN Amro gaat over tien dagen naar de beurs. Bijna altijd loopt een beursgang anders dan bedoeld, blijkt uit de geschiedenis van vijf Nederlandse bedrijven.

Elisa Hermanides

KPN, juni 1994
De beursgang van staatsbedrijf PTT zelf was niet zo memorabel, maar de bedrijven die uit het post- en telefoniebedrijf voortkwamen, kregen het af en toe zwaar te verduren op de beurs. Zoals toen de Mexicaanse miljardair Carlos Slim in 2013 via zijn telefoniebedrijf América Móvil een enorm pakket aan aandelen KPN kocht om het bedrijf in te lijven. Dankzij een ingenieuze beschermingsconstructie wist KPN uit handen van de Mexicanen te blijven.

TNT kreeg tussen 2009 en 2011 te maken met twee activistische beleggers die het post- en pakketbedrijf wilden splitsen. Afgesplitst zou het pakketbedrijf interessant zijn voor een overname die beleggers veel geld zou opleveren, was het idee. TNT zwichtte en zo ontstonden uit TNT het postbedrijf PostNL en het pakketbedrijf TNT Express. Inderdaad toonde pakketbezorger UPS interesse om TNT Express over te nemen, maar hier stak de Europese Commissie een stokje voor: UPS zou te groot zou worden ten opzichte van de concurrentie. Een overname door Fedex kon later wel doorgaan.

null Beeld anp
Beeld anp

World Online, maart 2000
Wie kent hem niet: de foto waarop topvrouw Nina Brink haar duimen in de lucht steekt met achter haar de openingskoers van haar bedrijf World Online: 50 euro en 20 cent. Een exceptioneel hoge koers, zeker met de kennis dat Nina Brink haar eigen aandelen drie maanden eerder had verkocht voor 6,04 euro. Maar dat wisten beleggers destijds niet.

Iedereen was in de ban van de internethausse. De openingskoers werd bovendien opgestuwd doordat ABN Amro, die de beursgang begeleidde, zelf grote pakketten aandelen had aangeschaft. Enkele grote aandeelhouders stapten al snel uit, wat leidde tot een kettingreactie: de ene na de andere belegger dumpte zijn aandelen.

De koers stortte in, met grote verliezen voor beleggers tot gevolg. World Online werd overgenomen door het Italiaanse Tiscali. Na verkoop aan KPN is Tiscali Nederland omgedoopt tot Telfort.

Organon, maart 2007
Organon is toch nooit naar de beurs gegaan? Nee, maar het scheelde niet veel voor het farmaceutische bedrijf, dat groot werd dankzij het succes van de anticonceptiepil. De dochter van verfconcern Akzo Nobel was er begin 2007 na een jaar voorbereiding helemaal klaar voor.

Maar het liep anders. Anderhalve week voordat de prospectus gepubliceerd zou worden, klopte het Amerikaanse Schering-Plough aan bij topman Hans Wijers met een bod van 11 miljard euro. Op de beurs had Organon naar schatting 9 miljard euro opgebracht, dus Wijers hoefde niet lang na te denken. Dit tot frustratie van de vakbonden, die vreesden voor de werkgelegenheid.

Terecht. In 2009 werd Schering-Plough op zijn beurt ingelijfd door farmareus Merck, in Europa bekend onder de naam MSD. Een jaar later volgde een drastische reorganisatie: 2175 man moest eruit. Het werden er onder publieke druk een stuk minder, maar na een volgende ontslagronde, in 2014, is er van Organon bijna niets meer over.

Financieel topman Michel Cup krijgt een kop thee ingeschonken door een actrice, nadat hij op de Amsterdamse beurs officieel het startsein heeft gegeven voor de optiehandel in D.E Master Blenders 1753-aandelen. Beeld anp
Financieel topman Michel Cup krijgt een kop thee ingeschonken door een actrice, nadat hij op de Amsterdamse beurs officieel het startsein heeft gegeven voor de optiehandel in D.E Master Blenders 1753-aandelen.Beeld anp

SNS Reaal, mei 2006
De kiem voor de nationalisatie van de bank-verzekeraar werd gelegd met de beursgang in 2006. SNS Reaal wilde geld ophalen bij beleggers om overnames te doen en zo mee te doen met de grote jongens, ABN Amro en ING. De beursgang verliep prima en met 1,2 miljard euro in de hand ging de bank-verzekeraar op jacht naar interessante koopjes.

De overname van Bouwfonds van ABN Amro leek vlak voor de crisis, toen iedereen was vergeten dat de waarde van vastgoed ook kan dalen, een goed idee. Niemand, zelfs niet toezichthouder De Nederlandsche Bank, zag in hoe hoog het risico op wanbetalingen was in deze portefeuille vastgoedleningen.

Beleggers reageerden verontwaardigd op de nationalisatie (en dus de onteigening van hun aandelen) die de staat uitvoerde om de bank-verzekeraar begin 2013 van de ondergang te redden. De rechtszaken lopen nog.

Douwe Egberts, juni 2012
Een knappe ontdekkingsreiziger die met een kop koffie in de hand allerlei exotische oorden aandoet om te eindigen in het doodgewone Nederland. Douwe Egberts kwam 'weer thuis', was de boodschap aan consumenten en beleggers toen het bedrijf in 2012 werd afgesplitst van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee en naar de Nederlandse beurs werd gebracht.

De thuiskomst van Douwe Egberts, dat zich dikdoenerig DE Master Blenders noemde, bleek echter van korte duur. Toen een Duits investeringsfonds JAB zich in 2013 meldde om het bedrijf over te nemen voor 12,50 euro per aandeel, verdwenen de masterblenders weer van de beurs. Topman Jan Bennink hield er zo'n 12,5 miljoen euro aan over.

Sinds de overname van de koffietak van voedselconcern Mondelez, die in mei 2014 werd beklonken, opereert het koffiebedrijf onder de naam Jacobs Douwe Egberts.

Hoeveel verliest de staat?
Het is nog even afwachten hoe groot het verlies zal zijn dat de Staat gaat lijden aan de nationalisatie van ABN Amro, omdat de bank in stukken naar de beurs wordt gebracht. De eerste 20 procent van de aandelen gaat 20 november naar de beurs. Wanneer de rest volgt, wil minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem niet zeggen.

Als er aan de hand van de huidige cijfers een voorspelling moet worden gedaan, ligt het verlies ergens tussen de 3 miljard euro en 13 miljard euro.

De prijs per aandeel ligt 20 november naar verwachting tussen de 16 en 20 euro, waarmee ABN Amro in totaal (188 miljoen aandelen) wordt gewaardeerd op een bedrag tussen de 15 miljard en de 19 miljard euro.

De nationalisatie van ABN Amro in 2008 kostte in eerste instantie 16,8 miljard euro, waarna er nog luttele miljarden extra bij moesten om de noodlijdende bank te stutten. Het totaal komt volgens de overheid uit op 22 miljard euro. De Algemene Rekenkamer was iets pessimistischer en heeft het over 28 miljard euro.

Wie positief rekent komt dus uit op een minimaal verlies van 3 miljard euro. De pessimist ziet rode cijfers ter hoogte van 13 miljard euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden