TV-recensie

Wat vinden mijn kinderen van de vieze avonturen van eigenwijze Floor?

Neem nooit expres een krentenbaard, leren we in aflevering 3 van Floor.Beeld Maaike Bos

Zondagochtend met kindertelevisie, dat gevoel ken ik nog van 'De drie dikke dames' en een stiekeme hand vol hagelslag. Met YouTube als hedendaagse concurrent vroeg ik me af of de VPRO-kinderserie 'De regels van Floor' mijn zoon B (6) en dochter C (8) kon verleiden.

We maakten kennis met Floors kouwe moeder, suffe vader, irritante grote broer en saaie Ikea-huis. Elke aflevering begint, naar de boeken van Marjon Hoffman, met een regel waarmee de eigenwijze Floor haar wereld ordent. 

'Regel 3. Je moet nooit expres een krentenbaard nemen'. Duh, wie kiest er vrijwillig voor puswondjes op haar gezicht? Haar vriendinnetje is ziek thuis en krijgt chips, cola en cadeautjes, dus laat Floor zich expres besmetten. Zíj moet van haar moeder echter wel gewoon naar school.

'Regel 4. Je moet nooit je zwemspullen vergeten'. Weer wil ze hetzelfde als een klasgenootje: een te gek reservebadpak lenen bij zwemles. Als Floor expres haar zwemspul vergeet, ligt er alleen een wit badpak met grove poepsporen.

Vies gedoe, twee afleveringen achter elkaar, met dezelfde verhaalstructuur. Zoontje B zat al snel met een kussentje voor zijn gezicht. "Niet nog meer Floor", riep hij en liep weg. Weglopen van een scherm, dat wil wat zeggen. Maar dochter C kon bij de leader al niet meer stilzitten en voor ik het wist zaten we samen op de bank te dansen.

Boontje komt om zijn loontje

We zetten aflevering 1 en 2 van vorige week op. 'Regel 1. Als iemand je een superlelijk cadeau geeft, hoef je dat nóóit aan te doen'. Weer zo negatief. Nu moet ze met mama op bezoek bij Ellie, die onlangs haar poes met een open buikwond van de stoep moest schrapen(!). Floor moet de spuuglelijke jas aan die Ellie - vijftiger, type roodgeverfd haar met sjaal, maakt 'creaties', houdt van Afrika - voor haar heeft gemaakt. "Het is nu even je lievelingsjas, ja?!" dramt mama door. Na de grasthee met biologisch-dynamische speltkoek volgt een verrassing: mama krijgt net zo'n jas. "Waarom doe je hem niet aan? Hij staat prachtig bij je ogen", slijmt Floor fijntjes. Even later fietsen de twee vinnig terug in identieke hobbezakken.

 Nou, dat vindt dochter C lachen. Ze wil het meteen nog eens zien. Waarom dan? "Gewoon", grinnikt ze. "Boontje komt om z'n loontje."

Kijk, de wereld is ook maar in elkaar gedraaid door volwassenen en een kind kan best een deel van die wereld zelf scheppen. Deze onderkoelde Floor denkt zelf na. Dat is leuk, net als Pippi Langkous met haar theorietjes. Die negenjarige-logica moet dan wel genoeg in haar voordeel uitpakken. Regisseur Maurice Trouwborst mag klaar zijn met de gelikte jeugdseries en iets willen maken wat schuurt' dat betekent nog niet dat het principe van eind goed al goed weg moet.

Nadat zoontje B is afgehaakt, wil hij op YouTube het positieve 'Klaas kan alles' terugkijken, van Klaas van Kruistum. Van dochter C weet ik het niet. Ik ga het nog één zondagochtend stimuleren, want de vormgeving is grafisch en sterk, en Bobbie Mulder (Floor) acteert wonderlijk vanzelfsprekend. Daarbij, de fantastische jeugdserie 'Zenith' (2017) van Trouwborst, een spannend verhaal over robotouders, was ook even wennen. Ik ben benieuwd of C volgende week zeurt of de tv aan mag.

Renate van der Bas en Maaike Bos schrijven beurtelings tv-recensies voor Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden