Wat verdient dat nou, zo'n baan bij de bank?

Niet iedereen die bij en bank werkt heeft een maandsalaris met meer dan drie nullen. Beeld ANP
Niet iedereen die bij en bank werkt heeft een maandsalaris met meer dan drie nullen.Beeld ANP

De man of vrouw achter de balie, de medewerkers die over het krediet of de hypotheek gaan, ze verdienen te veel, vindt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Marco Visser

"De cao in de bankensector is ruim en duur'', zei de minister vandaag. "We steken veel geld in het overeind houden van de bankensector en dus ook het behoud van banen. Dat mag ook betekenen dat alle mensen die in de sector werken, versoberen. Zodat we een deel van de kosten omlaag kunnen krijgen en de banken weer gezond kunnen krijgen.''

Toch zijn die cao's zo vet niet. De Rabobank zit nog in een cao-onderhandeling, wil de lonen voor de komende vier jaar bevriezen en de variabele beloning afschaffen. Ook medewerkers van de ING, de bank die in tegenstelling tot de Rabo wel staatssteun heeft ontvangen, zitten op de nullijn.

Die nullijn geldt ook voor de cao die SNS Reaal een paar maanden geleden afsloot. ABN Amro tenslotte heeft een éénjarige cao met een loonstijging van 1,25 procent.

Onderzoek van Loonwijzer, dat in meer dan 60 landen de salarisontwikkelingen bijhoudt, laat zien dat het met die goudgerande salarissen van de bankmedewerkers wel meevalt. Om eens een lijstje te noemen:

- Accountmanager, gemiddeld 2779 euro bruto.
- Bankmedewerker back office, 2409 euro.
- Bankmedewerker front office, 2354 euro.
- Hoofd afdeling financiën, 3820 euro.
- Kantoordirecteur, vestigingsmanager bankfiliaal, 4470 euro.
- Kredietacceptant, 2572 euro.
- Kredietanalist, 3069 euro.
- Leidinggevende back/front office, 3357 euro.
- Makelaar roerende goederen, 3980 euro.
- Medewerker hypotheken, 2572 euro.
- Medewerker kredietverlening, 2572 euro.

Wat in dit overzicht niet is meegenomen, zijn de gunstige voorwaarden voor bankmedewerkers om een hypotheek af te sluiten. Zo betaalt een medewerker van ABN Amro 0,65 procent minder rente over zijn hypotheek, wat maandelijks een aardige korting oplevert.

Nu bevat dit lijstje natuurlijk niet de top van de bankenwereld, of de laag managers daaronder. Dat zijn de grootverdieners die ver boven de Balkenendenorm zitten, zegt Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl.

''De personeelskortingen bij banken waren altijd zeer aantrekkelijk. Die zijn de laatste jaren weliswaar versoberd, maar zijn op hypotheekgebied nog altijd voordelig'', zegt Hilhorst op Nu.nl.
''Als de marktrente zes procent is en jij hoeft maar vier procent te betalen, dan kun je het voordeel zelf uitrekenen.''

Hij noemt de banken-cao 'riant' en vindt dit niet houdbaar in een sector die ondertussen semi-publiek is geworden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden