Inauguratie

Wat u moet weten over de inauguratie van Donald Trump

Het Capitool voorafgaand de inauguratie van Donald Trump. Beeld anp
Het Capitool voorafgaand de inauguratie van Donald Trump.Beeld anp

Velen vinden het een regelrechte ramp voor het land - laat staan voor de wereld, anderen tellen hun zegeningen. Maar één ding is zeker: Donald Trump wordt vandaag om 18.00 uur benoemd tot de 45ste president van de Verenigde Staten. Wat kunt u verwachten en waar moet u op letten?

Jonathan Ploeg

"Ik Donald John Trump zweer plechtig (of bevestig) dat ik het ambt van president van de Verenigde Staten trouw zal uitvoeren, en dat ik mijn best zal doen om de Constitutie van de Verenigde Staten te behouden, te beschermen en te verdedigen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig." Met deze woorden - zijn rechterhand omhoog geheven en linkerhand op een bijbel - legt Donald Trump vrijdagmiddag 20 januari 2017 de ambtseed af, waarna hij zich officieel de 45e president van de Verenigde Staten mag noemen.

De inauguratie, oftewel beëdiging, is het middelpunt van een drukbezochte, veelal feestelijke dag. Een dure dag ook, want de inauguratie - inclusief beveiliging en andere festiviteiten - kost volgens ingewijden tussen de 175 en 200 miljoen dollar. Dat is iets duurder dan de voorgaande keren. En hoewel Trump ruim 90 miljoen dollar aan donaties bijdraagt, draait de Amerikaanse belastingbetaler op voor het overige deel. Wat wordt er eigenlijk met al dat geld georganiseerd?

Inauguratie op de buis

De inauguratie van Donald Trump is vrijdag 20 januari 2017 vanaf 17.15 uur live te volgen via NOS op NPO 1 en diverse online kanalen. Volgt u het liever in het Engels? Dan kunt u de gehele dag terecht bij CNN of vanaf 17.00 (Nederlandse tijd) bij BBC One.

Inauguratie voorafgegaan door...

De ochtend voorafgaand aan de beëdigingceremonie, die zich rond het middaguur zal afspelen, vindt een tweetal tradities plaats. Te beginnen met een bezoek door Donald Trump en zijn vrouw Melania aan de Morning Worship Service, een kerkdienst in de St. John's Episcopal Church nabij het Witte Huis. Sinds Franklin D. Roosevelt en zijn vrouw Eleanor dat op 4 maart 1933 deden, sloeg geen enkele opvolger het bezoek over.

De tweede traditie begon in 1833, toen zittend president Andrew Jackson en opvolger Martin van Buren samen in een koets vanuit het Witte Huis naar de inauguratie reden. Sindsdien wordt de aanstaande president op de ochtend van de inauguratiedag naar het Witte Huis gebracht, om vervolgens met zijn voorganger richting het Capitool - waar de inauguratie plaatsvindt - te vertrekken. Dit wordt ook wel de Procession to the Capitol genoemd.

(Tekst loop verder na onderstaande afbeelding)

Designated Survivor

Weet u dat één senator niet aanwezig mag zijn bij de inauguratie van Trump? Hij of zij wordt de 'designated survivor' genoemd en is de aangewezen persoon die de touwtjes in handen krijgt, mochten de (aankomend) president en zijn regering omkomen. Lees hier meer.

Obama bracht in 2009 naar schatting 1.8 miljoen mensen op de been tijdens zijn inauguratie. Beeld anp
Obama bracht in 2009 naar schatting 1.8 miljoen mensen op de been tijdens zijn inauguratie.Beeld anp

De beëdiging, hoe gaat dat precies?

De zogeheten Swearing-In Ceremony begint om 15.30 (Nederlandse tijd) uur en vindt plaats aan de westelijke kant van het Capitool, waar het Amerikaanse congres zetelt. Om precies te zijn op een speciaal gebouwd platform dat zo'n duizend vierkante meter behelst en plaats biedt aan 1600 personen. Wat volgt is twee uur aan muziek en andere optredens - daarover later meer in dit artikel - voordat om 17.30 uur aanstalten wordt gemaakt om over te gaan op de beëdiging. Deze zal hoofdzakelijk worden geleid door de opperrechter John Roberts Jr..

Traditiegetrouw zal eerst de vice-president, Mike Pence, een eed afleggen. Zijn tekst verschilt met die van Trump, en luidt: "Ik Michael Richard Pence zweer plechtig (of bevestig) dat ik de Constitutie van de Verenigde Staten zal ondersteunen en verdedigen tegen alle vijanden, binnenlands of buitenlands; dat ik daarvoor het ware geloof en trouw zal dragen; dat ik deze verplichting vrij en zonder mentale reserveringen of plannen van ontduiking aanpak; en dat ik goed en trouw aan de taken zal voldoen die het ambt met zich meebrengt. Zo waarlijk helpe mij God almachtig."

Om 18.00 uur, wanneer de nieuwe ambtstermijnen van de vice-president en president ingaan, zal Donald Trump zijn eerdergenoemde eed afleggen. Iedere president doet dat traditiegetrouw met zijn hand op een door hemzelf gekozen bijbel. Trump zal de bijbel uit zijn kindertijd gebruiken, evenals het exemplaar dat Abraham Lincoln tijdens zijn eerste inauguratie gebruikte. Na de beëdiging van zowel Trump als Pence zal de United States Marine Band vier keer het herkenbare 'ruffles en flourishes' ten gehore brengen, direct gevolgd door 'Hail to the Chief'.

De gehele ceremonie is overigens meer op traditie gestoeld dan dat het in de Amerikaanse Grondwet is vastgelegd. Het enige constitutioneel verplichte onderdeel is namelijk de aflegging van de ambtseed. Die mag overal worden afgelegd, mag door iedereen worden afgenomen - mits ambtelijke bevoegdheid is verworven - en mag op ieder gewenst moment plaatsvinden, zolang dat maar voor aanvang van het nieuwe presidentstermijn is. Met andere woorden: voor of rond 12.00 uur van de desbetreffende 20 januari.

(Tekst loopt verder na onderstaande afbeelding)

Barack Obama legt de eed af tijdens de inauguratieceremonie in 2009. Beeld anp
Barack Obama legt de eed af tijdens de inauguratieceremonie in 2009.Beeld anp

De presidentiële toespraak van Trump

Wanneer Trump en Pence officieel zijn ingezworen als 45e president en 48e vice-president van de Verenigde Staten, zal Trump het woord nemen in zijn Inaugural Address. Dat is een toespraak waarin hij nogmaals bondig zijn plannen als zittend president zal uitleggen. Trump voorspelde eind december een korte maar treffende toespraak en gaf daarbij aan zelf de tekst te schrijven. Er wordt een toespraak van twintig minuten verwacht. Aan George Washington zal hij qua lengte in ieder geval niet kunnen tippen. Die gebruikte in 1793 slechts 135 woorden, nog altijd de kortste inauguratietoespraak ooit.

De verwachting is dat Trump onder meer zijn plannen om Obamacare te ontmantelen nogmaals benadrukt, dat hij een pleidooi houdt voor de ontwikkeling van de eigen economie en infrastructuur en aangeeft het misbruik rondom werk- of verblijfsvergunningen te willen aanpakken. Er circuleren diverse artikelen op internet, waarin schrijvers zeggen hoe zijn toespraak eruit zou moeten zien, of eruit gáát zien. Zoals die van Michael Gerson (Washington Post) of die van Erich Mc Elroy (Independent).

Eerdere toespraken trokken miljoenen kijkers. In 2013 keken 20,5 miljoen mensen naar de speech van Barack Obama, die er overigens twintig minuten over deed. Vier jaar eerder waren dat er 37,7 miljoen. Het zijn aantallen die flink werden overtroffen door de verkiezingsdebatten tussen Trump en Clinton. Zo schakelden 84 miljoen mensen in voor het eerste debat tussen de voormalige opponenten. Trump is een kijkcijferkanon, altijd spraakmakend en controversieel. Maar naar verwachting zullen er minder mensen naar de inauguratie van Trump kijken, dan naar die van Obama vier jaar geleden.

Kent u de beroemde uitspraak van John F. Kennedy nog die hij op 20 januari 1961 tijdens zijn inaugurele toespraak deed? Bekijk het hieronder; de tekst loopt daarna trouwens verder.

Vaarwel Obama, lunch, parade en bal

Voordat er wordt overgegaan tot de rest van het programma, zal afscheid worden genomen van Obama. De scheidend president zal na de toespraak van Trump samen met zijn vrouw Michelle, de dan voormalige first lady, symbolisch het podium verlaten. De Obama's zullen zich richten op een leven na het Witte Huis, wat ze acht jaar hun thuis mochten noemen. Na het afscheid is het tijd voor lunch, de zogenoemde Inaugural Luncheon. Daarbij onttrekken Trump, Pence en aanhang zich aan het oog van de camera's om in het Capitool met leden van de senaat te dineren, een traditie sinds 1953.

Eenmaal uitgegeten, vertrekt het gezelschap vanaf het Capitool via Pennsylvania Avenue richting het Witte Huis. Of dat per auto of per voet wordt gedaan is wegens veiligheidsredenen nog niet duidelijk. In het verleden werd vaak een groot deel van het traject met de auto afgelegd, en stapten de president en first lady onderweg uit om een stuk te lopen. Tijdens die tocht worden zij gevolgd door vierendertig lokale- en zes nationale paradegroepen; het geheel wordt de Inaugural Parade genoemd. Wanneer het gezelschap ter hoogte van het Witte Huis is, zal het plaatsnemen in een speciale kogelwerende cabine om de parade te aanschouwen.

's Avonds wordt het gezelschap verwacht op diverse Inaugural Balls in Washington, om de ambtstermijnen van Trump en Pence in te luiden. De festiviteiten worden weliswaar niet altijd live op (de Nederlandse) televisie getoond, maar dat maakt het daarom niet minder leuk om achteraf fragmenten ervan terug te zien. Zo bleek voormalig president Bill Clinton een verdienstelijk saxofoonspeler, nadat hij op 20 januari 1993 op een van de gala's het podium betrad en de show stal. Bekijk daarvoor de YouTube video hieronder, vanaf minuut 03.48. Obama toonde zich eerder al een prima danser, maar wat zal Trump in zijn mars hebben?

(Tekst loopt verder na onderstaande video)

Geen a- maar b-artiesten

De inauguratieceremonie wordt op donderdag 19 januari voorafgegaan door het gratis 'Make America Great Again! Welcome Celebration'-concert, dat van 16.00 tot 18.00 uur plaatsvindt bij het Lincoln Memorial in Washington. Maar écht bekende namen heeft de organisatie niet weten te verleiden tot een optreden. Diverse a-artiesten hebben namelijk laten weten niet te willen zingen op een concert ter ere van Donald Trump. Kanye West, R-Kelly en de Beach Boys zouden hebben bedankt, evenals Sir Elton John.

Dat zoveel a-artiesten hebben bedankt om voor Trump op te treden, leidt in de media en op social media tot veel hoon en spot. Voornamelijk omdat het juist Trump was die zich voor zijn presidentsrace voornamelijk onder de celebrities begaf. Maar die tijden lijken, in ieder geval voorlopig, voorbij te zijn. Barack Obama daarentegen had geen moeite om grote namen te strikken, getuige het optreden van zangeres Beyoncé Knowles voorafgaand aan zijn inauguratie vier jaar geleden.

Een van de namen die wel aanwezig zijn, is de Amerikaanse rockband 3 Doors Down, onder meer bekend van hun single "Kryptonite." Anderen zijn countryzanger Toby Keith, acteur Jon Voight (de vader van filmster Angelina Jolie) en The Piano Guys. Op de dag van de inauguratie treedt het dweilorkest van Talleda College op, evenals dansgroep The Rockettes en het Mormoonse Tabernakelkoor. Voormalig 'America's Got Talent'-deelneemster en realityster Jackie Evancho zal het nationale volkslied van de VS ten gehore zal brengen.

Boycot en protestmars

De 1600 plekken op de eretribunes zijn gereserveerd voor leden van de senaat, voormalige presidenten, diplomaten en kabinetsleden. Barack Obama zal zijn opwachting maken, maar ook voormalig presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Jimmy Carter zullen aanwezig zijn. Saillant: ook Hillary Clinton, Trumps voormalige opponent in de strijd om het presidentschap, heeft een uitnodiging geaccepteerd. Trump zei vorige week nog op Twitter dat zij nooit aan de presidentsverkiezingen had mogen meedoen.

Partijgenoten van Clinton laten het echter afweten. Volgens The Washington Post hebben ongeveer zestig Democraten aangegeven niet naar de inauguratie te komen. Een deel van hen heeft daartoe besloten omdat Trump onlangs burgerrechtenicoon en Democratisch Congreslid John Lewis op Twitter aanviel, na diens kritiek op het beleid van Trump. Lewis had in een interview gezegd dat hij Trump niet ziet als een legitiem president. In de jaren zestig streed hij met Martin Luther King voor gelijke rechten voor blanken en zwarten.

Hoewel vrijdag naar verwachting 1 miljoen mensen aan de voet van het Capitool worden verwacht, bestaat er dus nog veel onvrede over de verkiezing van Trump. Dat blijkt ook uit de Women's March on Washington die een dag later nabij het Witte Huis zal plaatsvinden van 16.00 tot 19.15 uur (Nederlandse tijd). De mars is georganiseerd doordat de "retoriek" van de Amerikaanse presidentsverkiezingen "vele bevolkingsgroepen heeft beledigd, gedemoniseerd en bedreigd." De staart van Capitol Hill zal het startpunt zijn, en de mars zal waarschijnlijk de grootste protestactie van de week zijn. Er worden 200.000 deelnemers verwacht. Ook in andere landen worden marsen georganiseerd, waaronder in Amsterdam.

Agenda (Nederlandse tijd)

Donderdag 19 januari
- Bloemen leggen op Arlington National Cemetery; 21.00 uur
- 'We Make America Great Again! Welcome Celebration'- concert; 22.00 uur
- 'Candle-light dinner' in Washingtons Union Station; 00.30 uur

Vrijdag 20 januari
- Bezoek aan St. John's Episcopal Church, gevolgd door processie naar het Capitool; 14.30 uur
- Aanvang inauguratieceremonie, gevolgd door diverse optredens; 15.30 uur
- Religieuze leiders doen hun zegje over Donald Trump; 17.30 uur
- Inauguratie van vice-president Mike Pence; iets voor 18.00 uur
- Inauguratie van president Donald Trump; 18.00 uur
- Presidentiële toespraak van Donald Trump; rond 18.15 uur
- Inaugurele lunch in het Capitool; rond 19.00
- Inaugurele Parade over Pennsylvania Avenue richting het Witte Huis; direct na de lunch
- Inaugurele gala's in Washington; vanaf 01.00 uur

Zaterdag 21 januari
- Kerkdienst in de National Cathedral; 10.00 uur
___________________________________________________________

Ook interessant om te weten...


...is dat de temperatuur tijdens de inauguratie van Ronald Reagen in 1981 tot nu toe het warmste was. Die schommelde rond de 13 graden celsius; normaal is het rond 20 januari zo'n de vier graden celsius.

...is dat er tijdens de inauguratiedag 28.000 man uit drie verschillende staten op de been zijn om alles in veilige banen te leiden. De voorbereidingen zijn al meer dan een jaar gaande en het kostenplaatje is ruim 100 miljoen dollar.

...is dat er tijdens de inauguratie in het Witte Huis wordt verhuisd. Binnen zes (!) uur moet de inboedel van de Obama's eruit zijn en moet het presidentiële onderkomen zijn aangepast aan de wensen van de Trumps.

...is dat de staf van het Witte Huis dienstbaar blijft, ongeacht de zittende president. De 96 fulltimers zijn tevens verantwoordelijk voor de verhuizing, er wordt namelijk geen verhuisbedrijf in de arm genomen.

...is dat in Washington de bedrijfsnamen van honderden mobiele toiletten zijn afgeplakt. De naam 'Don's Johns', oftwel Don's plees, zou teveel op de voornaam van de aanstaande president Donald Trump lijken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden