Wat teamsport inhoudt, en het perspectief van Cocu

HENK HOIJTINK

10

Kenny Tete. Bijzondere doorbraak in een land dat niet kan verdedigen. Zo jong en zo'n sliding ¿ dat dat nog kon. Verdedigend een groter talent dan zijn trainer bij Ajax, Frank de Boer. Sterker, ons grootste sinds Wim Suurbier en Ruud Krol.

undefined

9

Oguzhan Özyakup. Nederlands-Turkse voetballer die in Nederlandse jeugdteams speelde. Maar op 6 september 2015, in de achtste minuut al, liep hij pardoes door de weer eens gapende defensie van het Nederlandse A-team. Hij scoorde voor Turkije en luidde de nekslag voor Oranje in. Zou straks op het EK kunnen spelen - hij wel.

undefined

8

Aad de Mos. De beste analisten? Wim Kieft, René van der Gijp, Kenneth Perez. Maar Aad de Mos mocht er ook zijn, na Turkije-Nederland (3-0): "We zijn in de maling genomen door Cruijff."

(Hij heeft ons ooit die eeuwige buitenspelers opgelegd, bedoelde Aad, enkel en alleen omdat hij ze zelf nodig had om ruimte voor zijn acties te maken.)

undefined

7

John Stegeman. Behoedde Heracles voor degradatie en staat er nu vierde mee. Was ooit assistent van Gertjan Verbeek, die later niet verhulde dat hij hem maar niets vond. Laatst werd Verbeek naar Heracles gevraagd: dat was toch knap wat daar gebeurde? Dat vond Verbeek ook, maar hij vertikte het om Stegeman te noemen. Hier dan maar, op de jaarlijks ingeruimde plaats voor de trainer die het best met een kleinere club presteert.

undefined

6

Leo Beenhakker. Stapte in 2015 na 50 jaar uit het voetbal. Zijn wereld was klein geworden en de telefoon ging nooit meer af, vertelde hij in de Volkskrant. Maar juist tijdens het gesprek wordt hij een paar keer gebeld. Die telefoon gaat toch best vaak af, hè, zegt interviewster Antoinnette Scheulderman. Beenhakker: "Jaaaa wijffie, speciaal omdat jij er bent laat ik ze bellen, nou goed?"

Dank, Don Leo, mooie kerel om met respect en een fijne glimlach aan terug te denken.

undefined

5

Marcel Brands. Het succes van kampioen PSV werd al gauw het succes genoemd van Toon Gerbrands, de directeur die er rust zou hebben gebracht en iets als een topsportklimaat. Nou, de technisch directeur was er al wat langer en hij stelde toch de selectie samen, de evenwichtigste van Nederland, de enige waarmee in Europa iets uit te richten is.

undefined

4

Frank de Boer. Als voorbeeld van wellevendheid ook een winnaar, als hij eens niets wint.

undefined

3

Björn Kuipers. Dachten we niet allemaal dat hij het een beetje kwijt was, toch wat blasé misschien na de Europese finales, die van de Confederations Cup en de WK-wedstrijden die hij had mogen fluiten? Onzin, natuurlijk. Hij gaat naar het EK - ook hij wel.

undefined

2

Dirk Kuijt. Nee, Feyenoord kampioen maken, dat zal ook hij waarschijnlijk niet kunnen. Maar zijn terugkeer is al van grote waarde, niet alleen voor Feyenoord: de levende les is hij van wat teamsport vraagt en inhoudt. Bedankte er terecht voor, toen hij in een al heilloze situatie bij Oranje werd teruggevraagd. Hadden ze toch even eerder mee moeten komen.

undefined

1

Phillip Cocu. Zwaarder nog dan de titel van PSV weegt de plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League. Nee, hij zal niet zeggen dat zijn vriend Frank de Boer in al die jaren in Europa wel wat meer stevigheid had mogen opstellen - hij denkt het natuurlijk wel. Heeft als trainer nu al meer perspectief, want alleen internationale prestaties kunnen in het buitenland echt tellen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden