Wat te doen met woestenij Blauwestad?

oldambt – Vanuit de keuken kunnen ze bij mooi weer in de verte de jeugd zien kitesurfen. En zelf geniet het echtpaar uit het Groningse dorpje Oostwold – liever geen naam in de krant – van de fietspaden die rond het Blauwestadmeer zijn aangelegd. De acht hectare omvattende kunstplas met kavels had er van hen niet hoeven komen, maar nu Blauwestad er ligt hoopt het stel, dat vandaag druk is in de tuin, op een florissante toekomst.

De provincie Groningen en de gemeente Oldambt hopen hetzelfde. Maar het blijft een moeilijk verhaal. Sinds het begin, in 2005, zijn maar 150 van de 1480 kavels verkocht. De gedachte bewoners, vermogende westerlingen, blijven weg. Deskundigen voorspellen dat het nog wel dertig tot veertig jaar kan duren voor Blauwestad is wat Groningen ervan verwachtte.

In een deze week verschenen discussiestuk doen de provincie en de gemeente Oldambt voorstellen over hoe de komende jaren door te komen. Provincie en Oldambt zijn samen verantwoordelijk geworden voor het wonen-aan-het-waterplan, nadat drie private investeerders zich een voor een terugtrokken. Samen met bewoners en ondernemers zijn twee routes uitgestippeld: ’trots op wat er is’ en ’nieuwsgierig naar wat er kan komen’.

Bij de eerste route wordt de trage kavelverkoop voor lief genomen. De woestenij wordt tijdelijk gevuld, met fleurige bloemen, bomen, of een festivalterrein.

Bij koers twee wordt bouw geopperd die aanvankelijk ondenkbaar was: meergezinswoningen, vakantiebungalows, een zwembad, een zorgcomplex.

Beide denkrichtingen moeten voor de zomer samenkomen in een ontwerpvisie voor Provinciale Staten en de gemeenteraad van Oldambt. Iedereen mag er nu op door filosoferen. Op de site van de provincie staat een enquête met vragen als: hoe kijkt u aan tegen een 9-holesgolfbaan? En wat denkt u ervan om het huidige Winschoter Sint Lucasziekenhuis in Blauwestad te vestigen?

Wat er van de wilde plannen werkelijk bespreekbaar is, is de vraag. Gedeputeerde Pim de Bruijne van Groningen: „We zetten niet alle sluizen open.”

Wethouder Bé Zwiers van Oldambt denkt wel dat alles anders wordt. Vooral door het vertrek van de private partijen. Die hadden volgens hem geen oog voor de noden van aangrenzende dorpen als Oostwold en Midwolda. „Ze wilden alleen de krenten uit de pap. Wel een brede school bouwen in Blauwestad, maar niet het haventje van Midwolda ontwikkelen.”

Het echtpaar in Oostwold gaat de enquête niet invullen. Al hebben ze nog best wensen. De eerste voor moeder natuur: de enorme muggen- en spinnenpopulatie die het water heeft meegebracht moet tot bedaren komen. En ze willen ook nog wel wat fietspaden erbij. Ze wijzen: „Het pad houdt daar op, dat is jammer”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden