Wat te doen met mogelijk gekke stieren?

* Dat er gekke koeien zijn weten de Spanjaarden inmiddels ook. Maar zijn er ook gekke stieren? Dat is de hamvraag voor een bedrijfstak waarin elk jaar miljoenen guldens omgaan; het stierenvechten, of, zoals de oprechte Spanjaard het aanduidt; het Nationale Feest.

Henk Boom

Een probleem is er op voorhand al: geen enkele stier die jonger is dan 24 maanden is rijp voor het gevecht in de arena. Het duurt zeker vier jaar voordat de stier het minimaal vereiste gewicht heeft van 500 kilo. Daarom moeten ze zich -net als de koeien- onderwerpen aan een BSE-test zodra ze voor het met witte zakdoekjes wuivende en olé-roepende publiek de dood hebben gevonden.

Uit vrees dat het Nationale Feest in gevaar komt door de BSE-crisis hebben de stierenfokkers zelf maar besloten in te grijpen. In strijd met de traditie willen de fokkers de gedode stieren nu laten afvoeren naar een verbrandingsoven. Dat betekent geen vers stierenvlees meer voor de in deze traditionele schotel gespecialiseerde restaurants. De menukaarten zullen moeten worden aangepast. 'Rabo de toro' is er niet meer bij. Een bordje met pittige stukjes stierenstaart als tapa: verleden tijd.

De schadepost van het stierenvlees is nog te overzien: ongeveer 800 gulden per stier, ook al zal het dit jaar om zeker 11000 vechtstieren gaan die de dood zullen vinden tijdens het Nationale Feest. Minstens zo erg voor de oprechte liefhebber zijn de gevolgen voor de toreador. Hem zal de pluim op zijn werk worden onthouden: een ter plekke afgesneden oor van de net door hem gedode stier, soms zelfs twee oren en als hij werkelijk geniaal is geweest twee oren en de staart als trofeeën voor eeuwige roem. Ook dat kan niet meer.

Ineens is iemand in de sector op de valreep creatief geworden. Een nog uit 1935 daterende wet schrijft voor dat het stierenvlees uitsluitend vers mag worden verhandeld. ,,Dan vriezen we het in'', is nu geopperd. Met andere woorden: tijdens het verblijf in de vriescel moet de BSE-test uitwijzen of het om een gekke stier gaat. ,,Want'', zo zei een stierenfokker huichelachtig, ,,het is toch van de gekke om een gezonde stier te verbranden terwijl er overal op de wereld honger wordt geleden?''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden