Wat te doen met een ontslagvergoeding?

De bank waar ik meer dan twintig jaar heb gewerkt ging onlangs reorganiseren. Mijn functie werd opgeheven en ik ben ontslagen. Ik verdiende een bruto jaarsalaris van 36.000 euro en heb een ontslagvergoeding meegekregen van 80.000 euro. Ik ben vijftig en ben bang dat ik niet heel snel een nieuwe baan vind, dus ik heb dat geld wel nodig. Nou heb ik gehoord dat een groot deel van mijn gouden handdruk naar de fiscus gaat. Hoe zit dat precies? En wordt mijn ontslagvergoeding verrekend met mijn WW-uitkering?

Om met het laatste te beginnen: „De ontslagvergoeding heeft geen invloed op hoogte en duur van de WW-uitkering”, zegt Marius Winter, directeur van Gouden HanddrukSpecialist, een bedrijf dat mensen adviseert over het beste gebruik van hun ontslagvergoeding. „Verder kan hij uitbetaling van zijn ontslagvergoeding het beste uitsmeren over meerdere jaren. De fiscus ziet een ontslagvergoeding namelijk als inkomen en er moet dus inkomstenbelasting over worden betaald. Ontvangt hij die 80.000 euro in één keer, dan heeft hij in 2009 een heel hoog inkomen en valt hij in het hoogste tarief van de inkomstenbelasting: 52 procent.”

Hoe een ontslagvergoeding het beste kan worden gebruikt, is complexe materie. Winter heeft niet voor niets een bloeiende adviespraktijk, maar kort samengevat zijn er drie mogelijkheden. „Wie een ontslagvergoeding tot 25.000 euro krijgt, kan die het best in zijn geheel op zijn bankrekening laten storten en direct afrekenen met de fiscus. Een bedrag tussen 25.000 en 75.000 euro kan beter in een lijfrenteverzekering worden gestopt. Dat geldt ook voor iemand die meer dan 75.000 euro krijgt, maar die kan ook nog een stamrecht bv oprichten.”

Bij een lijfrenteverzekering stort de voormalig werkgever de bruto-ontslagvergoeding op rekening van een verzekeringsmaatschappij. Die keert vervolgens jaarlijks, per kwartaal of maandelijks een vooraf afgesproken bedrag uit. Het voordeel: je inkomen blijft op peil, ook bij langdurige werkloosheid. Het nadeel: vooraf wordt vastgelegd hoe hoog de bedragen zijn die worden uitgekeerd en wanneer ze worden uitbetaald. Vind je weer snel een baan, dan heb je dat geld eigenlijk niet meer nodig, maar zit je vast aan die regeling. Terwijl je in zo’n geval het geld misschien liever wilt gebruiken om eerder te kunnen stoppen met werken of voor je pensioen.

Dan maar een stamrecht bv dus? (Stamrecht is het recht op periodieke uitkeringen). „Het is fiscaal gunstig en geeft meer vrijheid, maar ook meer gedoe”, zegt Winter daarover. Wie besluit een bv op te richten, laat zich door de bv periodiek een uitkering verstrekken. De fiscus beschouwt in zo’n geval de bv als levensverzekeraar. Het geld kan gebruikt worden om te sparen, maar ook als startkapitaal voor een eigen onderneming. Winter: ,,Met de uitbetaling door zo’n bv kun je veel meer spelen. Als je het geld niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt gevonden, laat je het lekker staan. Maar het oprichten van een bv kost geld en tijd, en de Belastingdienst stelt strenge voorwaarden. Dat komt doordat er pas achteraf bij uitbetaling van de uitkeringen belasting wordt betaald. De Belastingdienst wil voorkomen dat daarmee wordt gesjoemeld.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden