Wat te doen met die 'lastige' Mahmida?

Lid Bende van Delftselaan blijft ondanks pleidooi vastzitten

PERDIEP RAMESAR

"Ik kan niet vast blijven zitten, dat kan niet. Ik wil het niet, ik wil niet vast blijven zitten. Als u dat doet, word ik gek", zei de 21-jarige Marokkaanse 'Mahmida' twee weken geleden voor de rechtbank in Den Haag. Het pleidooi van het lid van de Bende van de Delftselaan was vergeefs. Hoewel de rechters het nu onbewezen vinden dat hij een politieman probeerde te doden door op hem in te rijden en dat hij een wapen bezat, blijft Mahmida toch nog een jaar binnen de muren van een instelling. Hij is veroordeeld voor bedreiging, heling van een scooter en het rijden zonder rijbewijs. Dat leverde hem nog een regel op in zijn lange strafblad: een maand celstraf met aftrek van voorarrest. Hij was gisteren niet bij de uitspraak aanwezig.

De PIJ-maatregel, in de volksmond ook wel jeugd-tbs genoemd, die vorig jaar nog werd opgeheven omdat hij 'onbehandelbaar' was, is bovendien verlengd. Hij heeft nog een jaar te gaan. De autoriteiten bestempelen zijn zaak als 'lastig'. In een rapport van het Pieter Baan Centrum wordt hij omschreven als een borderliner, anti-sociale persoonlijkheid, paranoïde en wantrouwig naar de wereld. Hij heeft een IQ van 86 en PDD-NOS, een soort autisme. Alleen behandeling in een dwangsetting zou hem soelaas bieden, aldus het PBC.

Vorig jaar is Mahmida in Trouw geportretteerd in de serie 'Bende van de Delftselaan'. De naam Mahmida bedacht hij zelf, omdat hij niet met zijn naam in de krant wilde en het liefst nog steeds niet. Hij was net vrijgekomen uit de opgeheven PIJ-maatregel en het ging redelijk met hem. Hij had rijlessen en wilde wat met zijn leven. Maar na enkele maanden gleed hij af, gebruikte hij drugs en kwam hij weer in aanraking met de politie van het wijkbureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk.

Mahmida wordt gezien als een prominent lid van de Bende van de Delftselaan en staat bekend om zijn vluchtgedrag. Al bijna zijn hele leven rent hij weg voor autoriteiten en nog steeds heeft hij de plek waar hij geholpen kan worden niet gevonden.

Net als in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar hij na zijn arrestatie voor de eerdergenoemde delicten op 2 januari dit jaar vastzat. Hij probeerde daar op spectaculaire wijze te ontsnappen: hij rende de muur op en was er bijna overheen tot ze hem toch nog grepen.

Sindsdien gelden verzwaarde maatregelen vanwege 'vluchtgevaar'. Na Alphen heeft hij nog drie instellingen van binnen gezien. Nu zit hij in Krimpen aan den IJssel in afwachting van de juiste instelling waar hij zijn PIJ-maatregel kan uitzitten. De vraag is nog of hij in een jeugdinstelling terechtkomt, of in een volwassenenkliniek, tussen de 'echte' tbs'ers. In de hoogste regionen van het ministerie van veiligheid en justitie buigen ze zich over zijn zaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden