Review

Wat te doen als je een flinke zak geld vindt?

Nog geen drie weken geleden werd de Nederlandse première van de psychologische thriller 'A simple plan' opgeluisterd door de komst van actrice Bridget Fonda. Daarmee had het Rotterdamse filmfestival een heuse ster in zijn midden die door alle aandacht in de media volop kon stralen. Terecht, want Bridget Fonda weet na haar bejubelde rol als Californische junk in Tarantino's 'Jackie Brown' werkelijk te verrassen als de hoogzwangere huisvrouw Sarah.

In het geval van 'A simple plan' is Fonda's stralende ster echter mede te danken aan twee andere voortreffelijke acteurs, te weten Billy Bob Thornton en Bill Paxton, die als de totaal verschillende broers Jacob en Hank - met de laatste is Sarah getrouwd - daadwerkelijk wortel hebben geschoten in die kleine besneeuwde gemeenschap ergens in de Amerikaanse Midwest.

Motor achter dit triomferende trio is niemand minder dan Sam Raimi, regisseur van het beroemde horror-tweeluik 'The evil dead' en een aantal andere verontrustende titels. Met de verfilming van Scott B. Smith' bestseller 'A simple plan' (door de auteur zelf omgewerkt tot filmscenario en inmiddels genomineerd voor een Oscar) verloochent Raimi zijn achtergrond als onruststoker allerminst.

De hamvraag luidt: Wat te doen als je op zekere dag een flinke zak met geld vindt? Ga je netjes naar de politie of zie je plots betere tijden aanbreken? Wanneer de broers Hank en Jacob samen met Jacobs werkloze maatje Lou in de besneeuwde bossen een neergestort vliegtuigje aantreffen met daarin een dode piloot, een nest opgewonden kraaien en een weekendtas met ruim vier miljoen dollar aan contanten, slaan de zenuwen in ieder geval toe. Aangespoord door de werkloze maatjes Jacob en Lou neemt de brave accountant Hank de schat mee naar huis. Zijn aanvankelijke bedenkingen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer zijn degelijke echtgenote (Fonda met kaarsrechte pony) bij de aanblik van het godsgeschenk een complete transformatie ondergaat en als een hebzuchtige hyena met het simpele plan uit de titel op de proppen komt. De ironie wil dat het simpele plan in de praktijk catastrofale gevolgen blijkt te hebben. De angst dat alles aan het licht komt leidt tot pure paniek en het eens zo rustige leven in die besneeuwde enclave raakt in een levensgevaarlijke stroomversnelling.

En stapje voor stapje maken de verschillende karakters daarbij een ontwikkeling door, met Billy Bob Thornton als de niet al te pientere Jacob voorop. Van een op het eerste gezicht karikaturale kluns maakt Thornton een onvergetelijk karakter wiens gevoelens van eenzaamheid, verdriet, wanhoop en woede tot op het bot gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden