Wat symboliseert de Palestijnse vlag bij de Verenigde Naties?

Palestijnse jongens laten de Palestijnse vlag wapperen op een boot in Gaza-stad. Beeld afp

Welgeteld 193 vlaggen wapperen naast het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Een voor iedere lidstaat, netjes op alfabetische volgorde. Vanmiddag wordt voor het eerst ook de Palestijnse vlag gehesen. De Palestijnse leider Abbas is enthousiast, maar feitelijk verandert er niets. Hoe belangrijk is die vlag?

"Ik weet zeker dat dit een emotionele en trotse dag wordt", voorspelde Mahmoud Abbas gisteren op de Huffington Post. Om zes uur 's avonds, Nederlandse tijd, hijst hij de Palestijnse vlag bij het VN-hoofdkantoor. Die wapperde hier eerder nog niet, omdat de Palestijnen geen volwaardige leden van de VN zijn, maar alleen als waarnemers mogen aanschuiven.

De Palestijnen lieten zich daar niet door uit het veld slaan en stelden voor om ook de vlaggen van waarnemers te laten ophangen. Drie weken geleden stemden 119 lidstaten hiermee in, tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Een belangrijke steunbetuiging, volgens Abbas. "Het besluit van de Algemene Vergadering bevestigde opnieuw dat wij, het volk van Palestina, niet alleen staan in onze strijd voor vrijheid, erkenning van onze rechten en een einde van de decenialange bezetting en onderdrukking door Israel."

Symbolisch gebaar
De Palestijns-Nederlandse politicoloog Radi Suudi zwakt het belang van het vlagbesluit af. "Het is een symbolisch gebaar. Symboliek is altijd belangrijk, maar als je kijkt naar de feitelijke situatie is het niet meer dan een symbolisch gebaar", zei hij gisteren in Radio EenVandaag. "Die vlag vertegenwoordigt een staat, maar die staat is er natuurlijk helemaal niet. En de staat Palestina, die er als staat dus niet is, is ook geen volwaardig lid van de Verenigde Naties.

Waarom zou Abbas dan zo enthousiast zijn? Suudi: "Er zijn wel speculaties dat de Amerikaanse regering in het laatste jaar van Obama intitiatieven zal ontplooien die positief uitpakken voor de Palestijnen. Maar dat zijn alleen speculaties waarover bovendien alleen gerept wordt binnen de Palestijnse Autoriteiten. En in het verleden is vaker gebleken dat als puntje bij paaltje komt, de Palestijnen toch worden teleurgesteld."

Blanco
Israël was fel tegen het voorstel en stemde, net als zeven andere landen, tegen het plan. VN-ambassadeur Ron Prosor reageerde cynisch op de uitslag: "De Algemene Vergadering zou nog een motie steunen waarin wordt verklaard dat de aarde plat is, als de Palestijnen dat voorstellen.''

Nederland stemde blanco, net als 44 andere landen. Nederland is niet overtuigd van de argumenten voor het wijzigen van het vlagprotocol, liet de Nederlandse vertegenwoordiger weten. In 2012 onthield Nederland zich ook al van stemming over een hogere status van de Palestijnen in de Verenigde Naties. Nederland streeft naar een twee-statenoplossing, werd toen benadrukt. Dat werd bij de stemming over de vlaggen herhaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden