Wat staat Tsipras nu te wachten?

Tsipras verlaat Brussel na de eurotop. Hij heeft in Griekenland veel uit te leggen.Beeld ap

De Griekse premier Tsipras zal slechts kort kunnen slapen voordat hij in het Griekse parlement het afgesproken akkoord moet verdedigen. Een moeilijke opgave, aangezien leden van zijn eigen Syriza-partij openlijk muiten. Een akkoord met de oppositie lijkt noodzakelijk.

Uiterlijk woensdag moet Griekenland drie dingen gedaan hebben, verduidelijkte premier Rutte vanochtend kort na afloop van de eurotop. Het parlement moet vier wetten aannemen (onder andere over de btw en de pensioenen), akkoord gaan met het volledige pakket van maatregelen dat voor het Griekse referendum ter tafel was gekomen en zo snel mogelijk beginnen met de verkoop van staatsbezittingen.

En er is meer. Tsipras moet voor volgende week woensdag ook nog twee andere plannen klaar hebben liggen. Een over de omzetting van Europese regels voor het redden van kleine banken, een ander over hoe Griekenland de gerechtelijke procedures in het civiele recht gaat versnellen om zo de kosten daarvan te verminderen.

Twee dagen eerder, op 20 juli, moet er ook een plan zijn om het ambtenarenapparaat te moderniseren. Het gaat dan met name om de plannen voor het bestrijden van corruptie.

Muiterij
Maar gaat het Tsipras lukken om alle voorstellen door zijn parlement te loodsen? Zaterdag kreeg hij 251 van de 300 parlementsleden achter zich om verder te onderhandelen met de geldschieters.

Maar wat veel mensen vergeten is dat Tsipras zijn meerderheid niet haalde omdat leden van zijn eigen partij met hem mee stemden, schreef correspondent Thijs Kettenis vandaag in Trouw. Van de coalitie Syriza en Onafhankelijke Grieken (goed voor een meerderheid van 162 zetels), stemden twee tegen, onthielden zich er acht en waren er zeven afwezig, onder wie oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis. Tsipras kwam zes stemmen tekort.

Het is bovendien maar de vraag of Tsipras nu zijn partij bij elkaar kan houden na alle concessies die niet in lijn zijn met de harde Syriza-standpunten. Voor Tsipras is het daarom zaak eerst intern de rust te hersteleln. Grieken houden er rekening mee dat Tsipras de komende dagen schoon schip maakt en de opstandelingen vervangt, aldus Kettenis.

Dat proces is echter wankel. Tsipras is dus hoogstwaarschijnlijk afhankelijk van de oppositie, die zaterdag bijna allemaal voor verdere onderhandelingen stemden. Maar ook die partijen zullen niet eenvoudig te overtuigen zijn.

Griekse media keihard
Ondertussen zijn de Griekse media keihard over het akkoord van Tsipras met de euroleiders. De krant Demokratia kopte 'Griekenland in Auschwitz'. Meer gematigde bladen, zoals de grote krant Ta Nea, spraken van een 'Gordiaanse knoop'.

Een woordvoerder van de Griekse regering wond er ook geen doekjes om: "Griekenland wordt gewaterboard door de Europese leiders'', zei hij tegen tv-zender ANT1.

Desondanks lijkt Tsipras nog één belangrijke troef in handen te hebben: de wil van het volk. Volgens een peiling wil 84 procent van de Grieken in de euro blijven. En 46 procent zou op Syriza stemmen, bijna 10 procentpunt meer dan bij de verkiezingen in januari. Ondanks de protesten lijkt het volk Tsipras dus wel degelijk te steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden