Wat staat Nederland te wachten in de Veiligheidsraad?

Beeld AFP

Wat kan Nederland verwachten als het straks in de Veiligheidsraad van de VN zit? Drie kwesties die zeker gaan spelen, plus een waarschuwing.

Noord-Korea

De kernraketten van Kim Jong-un verdwijnen voorlopig niet van de agenda. De Noord-Koreaanse dictator blijft dreigen en de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea voelen zich bij voorbaat aangevallen. Het afschieten van een raket door Kim kan direct tot een grote crisis leiden. Maar ook als dat niet gebeurt, blijft Noord-Korea een zorgenkind voor de VN.

Sancties tegen Noord-Korea lijken nog weinig te helpen. Bijna alle handel ligt stil maar dat raakt het leiderschap in Pyongyang nauwelijks. De bevolking die onder de sancties lijdt, heeft niets in te brengen in de communistische dictatuur. Op Amerikaans initiatief staan nu nog strengere sancties op stapel. Die zouden de olietoevoer moeten afsnijden, die via China loopt. Daardoor kunnen China en de VS, twee permanente leden van de Veiligheidsraad, tegenover elkaar komen te staan.

Congo

Over precies een jaar zijn er presidentsverkiezingen in Congo. Althans, dat heeft de kiescommissie vorige maand aangekondigd na internationale druk. De stembusgang is al enkele malen uitgesteld.

President Joseph Kabila, die het land bestuurt sinds zijn vader werd vermoord in 2001, had al eind vorig jaar moeten aftreden. Rond die tijd braken er protesten uit waarbij tientallen mensen omkwamen.

De oppositie heeft woedend gereageerd op de nieuwe verkiezingsdatum, die volgens haar te ver weg is. In het oosten en het zuiden van het land kwam dit jaar al veel geweld voor. Het land heeft bovendien een bloedige geschiedenis van oorlogen, opstanden en epidemieën. Een verkiezingscampagne kan tot meer ­geweld leiden, verder uitstel van de verkiezingen ook. Er gelden VN-sancties tegen het regime van Kabila, hoe dan ook zullen die sancties volgend jaar opnieuw ter sprake komen.

Iran

Het goede nieuws: de nucleaire deal met Iran werkt. Het land heeft zijn programma voor atoomwapens opgegeven, in ruil voor het stopzetten van sancties. De EU heeft in oktober nog geconstateerd dat iedereen zich aan de afspraken houdt.

Maar de Verenigde Staten zijn het hier niet mee eens, of in ieder geval president Trump niet. Hij wil de hele deal met Iran opzeggen en opnieuw sancties instellen. Trump wordt hierbij gesteund door Saudi-Arabië, dat zichzelf ziet als leider van de soennitische wereld tegenover het sjiitische Iran.

Tekst loopt door onder de afbeelding

.Beeld Trouw

De regionale concurrentie tussen Iran en Saudi-Arabië is het achterliggende probleem. Op dit moment blijkt dat vooral in Jemen, waar de Saudiërs de regering steunen en Iran de Houthi-rebellen. Dat heeft geleid tot een bloedige burgeroorlog, waar de bevolking van Jemen ernstig onder lijdt.

De VS dringen aan op sancties tegen Iran vanwege inmenging in Jemen. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vindt dat er juist sancties ingesteld moeten worden tegen Saudi-Arabië.

Onverwacht

‘Events, dear boy, events’, antwoordde de Britse premier Harold McMillan ooit op de vraag wat het lastigste was aan zijn baan. Er gebeurt ineens iets, terwijl een regering net lekker bezig is met plannen maken. Dan moeten er besluiten genomen worden.

Al regeert de Veiligheidsraad niet, toch kent die ook lopende zaken, plannen die in uitvoering zijn en waar nog aan gesleuteld moet worden. En dan gebeurt er iets: een zware aardbeving, een terroristische aanslag, een onverwachte vluchtelingencrisis.

Op zo’n moment komen diplomaten in actie. Coalities worden gesmeed, achter de schermen vindt overleg plaats, resoluties worden opgesteld. In die hectiek moet de Nederlandse vertegenwoordiger zijn rol spelen en zo nodig snel knopen doorhakken, na overleg met Den Haag.

Lees ook: Nederland wil meer missies en meer gerechtigheid als lid van VN-Veiligheidsraad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden