Wat staat er dit jaar op het kerstmenu?

Marianne Smeets doet voor kerst inkopen bij Poelier Smits in Vught. Dit jaar maakt ze kippedijen. Beeld Merlin Daleman
Marianne Smeets doet voor kerst inkopen bij Poelier Smits in Vught. Dit jaar maakt ze kippedijen.Beeld Merlin Daleman

Kerstmis heeft een spirituele betekenis, maar is ook de jaarlijkse gelegenheid voor een gezamenlijke maaltijd met familie en vrienden. Trouw sprak mensen over hoe en met wie ze de kerstdagen doorbrengen en wat er op tafel komt.

Lidwien Dobber

Het kerstontbijt is gewoon in pyjama

Angela Kalpoe (45), Latisha Ramlal (24), Charina Ramlal (21) en Angel Burke (7) doen inkopen bij de Surinaamse winkel Shera in Den Bosch.

Met haar drie dochters en kleinzoon is Angela Kalpoe in de Surinaamse winkel Shera. Vooral voor speciaal kerstbrood. “Er zit veel kaneel in, lekker zoet.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Met haar drie dochters en kleinzoon is Angela Kalpoe in de Surinaamse winkel Shera. Vooral voor speciaal kerstbrood. “Er zit veel kaneel in, lekker zoet.” Beeld Merlin Daleman
Met haar drie dochters en kleinzoon is Angela Kalpoe in de Surinaamse winkel Shera. Vooral voor speciaal kerstbrood. “Er zit veel kaneel in, lekker zoet.”Beeld Merlin Daleman

Dit jaar wordt gekookt voor veertien man. “Wij houden van gezelligheid en heel veel eten”, zegt Angela terwijl zij het menu opsomt: gevulde kalkoen, rijst, pom en voor het eerst gans. Hoe dat moet? “Ik ga gewoon los met allerlei kruiden.” Krieltjes en rollade zijn ook al in huis. Wij houden van Nederlands eten”.

Iedereen helpt mee in de keuken. “Die eenheid stralen we uit. Vorig jaar was iedereen rood-zwart gekleed en maakten we veel foto’s”, zegt dochter Latisha (24). Zus Charina (21) koopt haarverf: “Ik ga deze Kerst voor een blonde look.” De zussen weten nog niet wat zij aantrekken. “Het is te koud voor een jurk”, vindt Latisha. Wat het ook wordt, de feestelijke kledij blijft ’s ochtends in de kast. “Het kerstontbijt is gewoon in pyjama.”

Konijnenbout met spruitjes, en daarna tv

Ad (79) en Diny (80) Heijmans doen inkopen bij Albert Heijn in Winkelcentrum De Rompert in Den Bosch.

Ad Heijmans wacht met de winkelwagen voor de Albert Heijn. “De Jumbo had geen peren dus mijn vrouw haalt die snel even hier.” Wat ze eten met Kerst? “Lekker konijnebout met spruitjes.”

Daar is vrouw Diny (80) met een zak peren. “Deze zijn voor de stoofpeertjes. Ik maak ook appelmoes met de appels van onze eigen boom.” Wat de Heijmans na het eten doen? “Lekker televisie kijken.” Niet te veel poespas dus.

Tekst loopt door onder de afbeelding

null Beeld Merlin Daleman
Beeld Merlin Daleman

Dat was vroeger wel anders. Ze hebben een samengesteld gezin met welgeteld zestien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. “Vroeger hadden we drie tafels met de bladen uitgeschoven. Ik kookte voor dertig man!”, zegt Diny. “Nu mogen ze voor ons zorgen.”

Eerste Kerstdag wordt het echtpaar ontvangen door de zoon van Ad en zijn twee kinderen. Het is nog niet bekend wat de pot schaft, maar daar maken de Heijmans zich geen zorgen over: “Hij kan heerlijk koken!”

Dit jaar geen boerenkoolstamppot

Peter van den Hurk (53) doet zijn kerstboodschappen dit jaar bij Ekoplaza in Den Bosch.

Koken is deel van het Kerstfeest bij Peter van den Hurk. Dit keer dan. “Er waren ook jaren dat we boerenkoolstamp met worst aten.”

Nu vieren ze het met negen man – zijn gezin, zijn schoonouders en het gezin van zijn zwager – en wie kan koken, die kookt. Ter plekke.

Zelf heeft hij net aardappels, boontjes en drumsticks gekocht. Mede met het oog op zijn dochtertje van drieënhalf, die dat lekker vindt. “Ik kan wel koken ja, ik kook thuis bijna altijd.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

null Beeld Merlin Daleman
Beeld Merlin Daleman

Een ander maakt spinazietaart, er wordt een appeltaart gebakken en kleinere hapjes bereid. “En dan eten we in etappes. We houden de gerechten licht, want je eet zo wel de hele dag door.”

Tussendoor doen ze een spelletje ‘als we er zin in hebben’. En afhankelijk van het weer, gaan ze een stukje wandelen.

Nee, hij is nog niet klaar met de kerstboodschappen. Hij gaat ook nog naar de Albert Heijn. Die heeft ook veel bio.

Geen eend, maar drie dagen kippedijen

Marianne Smeets (53) doet inkopen voor kerst bij Poelier Dekkers in Vught.

Normaal doet ze best ingewikkeld met Kerst, zegt Marianne Smeets. Zo stond ze vorig jaar een halve dag in de keuken om eend te bereiden. Ze kwam er de kamer mee in en het eerste wat haar zwager zei was: kip is ook lekker trouwens. Dus dit jaar haalt ze kippedijen.

Tweede Kerstdag komt hij weer met zijn gezin. En met oma uit Nijmegen. “De enige oma die we nog hebben, dus daar zijn we zuinig op.” Borrelen om vijf uur, en dan serveert ze garnalen met mango.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Nederland, Vught, 21-12-17Kerstboodschappen bij Poelier in Vught.Marianne Smeets.© Photo Merlin Daleman Beeld Merlin Daleman
Nederland, Vught, 21-12-17Kerstboodschappen bij Poelier in Vught.Marianne Smeets.© Photo Merlin DalemanBeeld Merlin Daleman

Bij de kippedijen maakt ze zoete aardappels en wat salades. Niet te zwaar allemaal, maar wel aangekleed.

Op Eerste Kerstdag krijgt haar gezin ook eters; dan komt haar zus met man en twee kinderen. En met Oud en Nieuw kookt ze voor twee bevriende stellen. Kippedijen. Op alle drie de dagen; ze heeft er net een tas vol van gekocht. “Ik wil wel goeie kip. Die koop ik hier.”

Vaker bezorgmaaltijd, maar niet met kerst

Nederlanders laten steeds vaker maaltijden thuisbezorgen, maar niet op Eerste Kerstdag. Op Tweede Kerstdag hebben de bezorgers iets meer te doen. Van de vier grote maaltijdbezorgdiensten kun je er maar bij twee op Eerste Kerstdag terecht, bij een daarvan alleen in Amsterdam. Ubereats is die dag alleen daar actief; Deliveroo en Foodora zijn dicht.

Thuisbezorgd.nl bezorgt wel door heel het land, maar verwacht een derde minder orders dan op normale dagen.

Tweede Kerstdag laat nog wisselende resultaten zien voor de bezorgers. Thuisbezorgd en Deliveroo zeggen dat ze het drukker hebben dan op een normale dag, terwijl Foodora het in voorgaande jaren dan juist rustiger had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden