Opinie

Wat 'sorry' waard is na dit kabinet

Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer. Beeld anp
Premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer.Beeld anp

"Sorry dat ik vergeten ben in deze enveloppe het verschuldigde bedrag te steken, maar ik had de enveloppe al dichtgeplakt toen het me te binnen schoot." Met die woorden vatte de Belgische politicus Wiet van Broeckhoven de onoprechtheid van politieke sorryzeggers bondig samen, stelt Marianne Thieme.

Voor elk politiek sorry met voorbedachten rade, voor onoprechte wegwezers die louter bedoeld zijn het vege politieke lijf te redden. Afgelopen weekend hadden de spindoctors van Rutte en Samsom gekozen om de medialuwte te benutten om op voorhand de angel uit alle verwijten over kiezersbedrog uit de campagne te weren. "Ik heb toch al sorry gezegd?"

Jongensdromen
Toen Samsom en Rutte probeerden hun onverenigbare jongensdromen tot een regeerakkoord te smeden, waren ze al losgezongen van hun idealen.

Mark Rutte schreef in 2008 het 'Pamflet van een optimist', over de 'Groen Rechtse koers' die hij wilde varen. Hij noemde de westerse afhankelijkheid van fossiele brandstoffen een grote bedreiging van deze tijd. Niet alleen vanwege de schaarste, ook vanuit geopolitieke overwegingen en het 'wassende water'. Groen Rechts gaat uit van kansen en de vaststelling dat economie en milieu niet tegengesteld zijn, zei Rutte toen.

Auteur Marianne Thieme is fractievoorzitter van Partij voor de Dieren.

In 2009 zei fractievoorzitter Rutte in de Kamer: "Ik heb altijd grote moeite gehad met de bio-industrie, met dat stapelen van varkens op een mensonwaardige manier. Dierenwelzijn staat voor ons zeer hoog op de verlanglijst. Het is zeer belangrijk. U kunt daar altijd bij ons voor terecht".

Kleurloze beloften
Binnen een jaar verliet premier Rutte het pad van Groen Rechts en dierenwelzijn en zette hij in op én kerncentrales én kolencentrales én het meest dieronvriendelijke kabinetsbeleid ooit. In een kabinet waarvan beloofd werd dat rechts Nederland er zijn vingers bij af zou likken, en dat de eerdere beloften van Rutte blauw-blauw liet. Rutte heeft zich ontwikkeld van Groen Rechts, via blauw-blauw naar een 7-kleurig Lente-akkoord, het avondrood van het herfstakkoord en alle kleurloze beloften die erop volgden.

De andere helft van het veelbelovende duo sorryzeggers begon zijn kameleoncarrière groen als bemanningslid bij Greenpeace. Vanaf dat hij bijna vijftien was, toen Tsjernobyl ontplofte, en hij het boek 'Kinderen van moeder aarde' las, besloot hij dat zijn missie 'groen & duurzaam' zou zijn.

Wanneer hij tijdens zijn studententijd op de publieke tribune zat van de Tweede Kamer had hij regelmatig het idee: "Ik spring naar beneden, ik moet ingrijpen." Het regeerakkoord Balkenende IV vormde exact wat hij gedroomd had.

Grindbak
Maar, zei Samsom: "De dag erna liepen we zo de grindbak van de realiteit in. Het streven is in 2020 dat 20 procent van onze energievoorziening duurzaam moet zijn. Nu is dat 2,4 procent, een bizar groot gat dat overbrugd moet worden."

Versoepelen was geen optie voor Samsom. Talloze malen gaf hij in interviews aan te vrezen voor de grindbak van de rauwe realiteit, en weer is hij daar tot stilstand gekomen. Kiezers oordelen hard over de synergie van water en vuur die VVD en PvdA gezocht hebben. Het was geen schaken dat tot dit regeerakkoord geleid heeft, het was kwartetten met de kaartjes die informateur Bos eigenhandig in elkaar gefröbeld had.

Kiezersbedrog
De slaafse houding waarmee de PvdA haar idealen inleverde bij de VVD, of het nu ging om de hobbyjacht, het vreemdelingenbeleid, het natuurbeleid, plannen voor de bouw, de bio-industrie, of plannen voor de werkgelegenheid, in alle opzichten werd de kiezer bedrogen. Evenals de VVD-kiezer die dacht dat er geen cent naar Griekenland zou gaan en dat hij/zij 1000 euro extra tegemoet kon zien.

Het corrumperen van de felste ideologische tegenstellingen in ons land was in 2012 al een kansloze exercitie. Wie daar nu sorry voor zegt is volstrekt ongeloofwaardig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden