Wat Sergio Herman thuis maakt is nu binnen handbereik

simple food

Sergio Herman en Mara Grimm

Uitgeverij Minestrone, euro29,50

***

Sergio Herman werd vorige week uitgeroepen tot 'JFK's greatest man 2016'. JFK is een glossy mannenmagazine voor mannen die houden van sigaren, niet op reis gaan zonder een superstylish koffer en op de hoogte willen worden gehouden van de nieuwste Rolex-horloges. Eerdere 'JFK greatest men' waren onder anderen Humberto Tan, Peter R. de Vries en Armin van Buuren. In dit illustere gezelschap voelt Herman zich enigszins misplaatst. Volgens de jury verdient hij de prijs omdat hij stijlvol, ambitieus, succesvol, creatief en vernieuwend is. "Maar ach", mompelt onze Hollandse Belg, "ik zou zelf echt wel wat minder perfectionistisch willen zijn, maar het is sterker dan ikzelf."

De tattoos op zijn armen zullen niet meer een-twee-drie verdwijnen, maar zijn wilde haren worden minder. Hij zal niet meer tot het ochtendgloren in Jimmy Woo verblijven als hij in Amsterdam is en hoopt zelf toch echt vaker thuis te zijn om lekker met zijn kinderen samen te kunnen eten en koken. "Nou", antwoordt hij desgevraagd, "ik kook toch zeker twee keer per week thuis. Hoewel, misschien is het maar één keer, soms lukt het gewoon niet, maar ik wil het wel."

Hij had een lunch klaargemaakt vanwege het verschijnen van zijn nieuwe boek 'Simple food'. En hij zat rustig aan tafel, bleef na de lunch uitgebreid hangen, maakte een praatje met deze of gene. Op tafel verschenen gerechten uit het boek die inderdaad op bijna elke willekeurige tafel hadden kunnen staan. Het enige opvallende was misschien dat hij voor minstens vijftig man had gekookt terwijl er toch echt maar twaalf mensen waren uitgenodigd.

Arme kinderen, moest ik even denken. Hoewel, als hij dan een keer thuis kookt, hebben ze voor weken genoeg eten. De Zeeuwse oesters met champagnesaus en gevulde avocado's met paling werden afgewisseld met een baguette met rillette van makreel en een salade van bietjes. Het begin van comfort life is er voor Herman, met een boek vol recepten die hij graag thuis zou maken. Daarmee brengt hij zijn favoriete thuismaaltijden binnen handbereik. Kewpie (Japanse mayonaise) en Sriracha (chilisaus) zijn tegenwoordig zijn twee grootste verslavingen, dus die worden regelmatig in de recepten gebruikt.

Zijn recepten zijn voor het grote publiek opgeschreven door de Amsterdamse Mara Grimm, die dat al jaren voor hem doet. Wat voor Herman eten voor thuis is, is voor de gemiddelde kok een maaltijd op zondagavond. Goed te doen, maar wel even echt de keuken in. Maar mijn hemel, hij weet wat lekker is, wij eten vanavond orecchiette met kalfswang, tomaat en rucola van Herman. Even kijken waar ik zo snel een flesje Vedett IPA vandaan haal, wat het recept voorschrijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden