Wat Rutte echt beroert blijft duister, maar een avond op tv is vast goed voor zijn imago

Minister-president Mark Rutte in Zomergasten: "Een politicus is ook altijd koopman." Beeld anp

In een lichtblauw overhemd met de twee bovenste knoopjes van de boord los zat Mark Rutte op een podium in de studio van het televisieprogramma 'Zomergasten'. Hij zei graag 'ja' tegen de uitnodiging maar erkende dat het hem ook goed uitkomt in de aanloop naar de verkiezingen: "Een politicus is ook altijd koopman."

Voor het eerst sprak gisteren een zittend premier een avond over cultuur, politiek en een heel klein beetje over zijn drijfveren. Politici waren eerder te gast. Volop: Frits Bolkestein (VVD), Ronald Plasterk (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) bijvoorbeeld. Dries van Agt was er in 2003, twintig jaar na zijn premierschap.

Rutte koos voor fragmenten over Bach ('Ik vind het emotioneel'), voor de cavia-race in de 'Wie-kent-kwis' ("Fred Oster heeft rood haar zie ik nu want wij hadden thuis zwart-wit-tv.") en Al Pacino in de film 'Heat' ("De persoonlijke verhoudingen in de politiek zijn goed, maar de verschillen van meningen zijn echt.")

De vraag vooraf was wat Rutte van zichzelf zou laten zien. Hij is joviaal, lacht graag en is sterk in het debat. We weten dat hij piano speelt en vrijgezel is. We weten dat hij zo nu en dan op vrijdagavond met vrienden Indisch eet en op zaterdagochtend graag een krantje leest op een Haags terras. Maar verder? Heeft de premier een leven?

Interrailtochtjes
Rutte praatte over zijn ouders. Zijn vader zat in het jappenkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog en -zijn vrouw kwam daar om en trouwde later met haar zusje, Rutte's moeder. De oorlog was altijd een lastig onderwerp bij de familie Rutte. Over wat dat met zoon Mark deed, de jongste in huis, worden we niet veel wijzer. "Sommige onderwerpen zijn taboe. Daar moet je niet te veel op drukken. Ik ben geen psycholoog."

Hij maakte zich boos over Turkse Nederlanders die verslaggevers lastig vallen. "We moeten veel meer normeren." Maar het liefst praatte Rutte over politiek en over geschiedenis: hij toont fragmenten uit de politieke serie 'House of Cards' en een documentaire over Neil Kinnock (Labourleider in de jaren tachtig).

De kijker kwam te weten dat hij als jongeman op zijn interrailtochtjes ook achter de meisjes aan zat en thuis een muziekinstallatie heeft van 200 euro. Het is soms lastig om vrijgezel te zijn, vertelde de premier, zodat je zorgen niet kunt delen. Rutte heeft geen vrouw omdat hij 'de ware gewoon niet tegen is gekomen'. Maar wat hem verder beroert bleef in het duister.

Een avond lang op de buis, ontspannen in hemdsmouwen, is gunstig voor een lijsttrekker. Rutte maakte een week geleden bekend dat hij bij de verkiezingen in maart de strijd aangaat om nog een keer premier te worden. De campagnestrategen van de VVD hebben ongetwijfeld meegedacht over de keuzes van Rutte in het besef dat belangrijk is wat een politicus wil met het land maar ook hoe aan het imago kan worden gepoetst. Maar over hoe hij herinnerd wil worden zei hij: "Het gaat niet om mij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden