Wat politici allemaal niet doen om stemmen te trekken

Beeld Screenshot Youtube

Blote billen, driloefeningen en het in elkaar flansen van een karaokelied. Het kan lokale politici dit jaar niet gek genoeg zijn. Een overzicht van vreemde acties die ze uit de kast trekken om hun kiezers te overtuigen.

Pakslaag
Aanpakken. Dat is wat Rinus Beusenberg graag wil doen in de gemeente Haarlemmermeer. De lijsttrekker van Sociaal Rechts denkt dit duidelijk te maken door iemands blote billen, waarschijnlijk die van een gewillige collega, flink rood te slaan. Wie zich schuldig maakt aan fraude of onrecht, weet wat te verwachten.

Volgens Beusenberg zijn er een hoop politici die een pak slaag verdienen. Politieke terreur, noemt hij de huidige gang van zaken zelfs. De lijsttrekker werd naar eigen zeggen zelf gedupeerd door de gemeente en 'dat onrecht moet stoppen', vindt hij. "Daar zal ik alles aan doen."

Beeld poster

Karaoke
Castricum Kern en Gezondheid (CKenG) gaat 100 procent voor de politiek en 100 procent voor de burgers. En hoe breng je dat het beste over? Met een karaokelied natuurlijk. Bij de bewoners van Castricum en omstreken was het schijnbaar nog niet helemaal duidelijk dat het allemaal om de lokale póoo-li-tiek gaat.

Alleen maar liefde
Met een moederlijke blik en haar roodgestifte lippen in een zachte glimlach tuurt ze haar kiezers diep in de ogen vanaf de verkiezingsposter. "All you need is Lof", prijkt er boven het hoofd van de 59-jarige lijsttrekker Willy Hendriks. Alsof ze wil zeggen: het draait echt allemaal om de liefde. Misschien wel. Maar Hendriks draait het eigenlijk vooral om de Lokaal Onafhankelijke Fractie.

Maar, stellen Hendriks en haar politieke companen, Lof heeft ook hart voor Boxmeer. En dat doen ze door datzelfde hart vrij te houden voor de plaatselijke realiteit. Wat dat precies betekent? Vraag dat maar de lief lachende Hendriks.

Beeld lof

So You Think You Can Act
Dat politici acteren, wisten we al. Enkelen zijn steengoed, maar waarnemend burgemeester van Piet Adema gaat met zijn act geen oscar winnen. Adema speelt dat hij geïnterviewd wordt door de lokale pers, maar een overenthousiaste fotograaf zit hem dwars. "U bent lastig", houdt Adema het hele filmpje vol. "Ik probeer uit te leggen waarom kiezers moeten stemmen." Maar daar komt de waarnemend burgemeester tijdens deze verkiezingsfilm dus niet aan toe.

Gaan we Koen doen?
De dubbele lading van het woord 'doen' is kennelijk nog niet tot CDA'er Koen Hawinkels uit het Limburgse Maasgouw doorgedrongen. Onder zijn verkiezingsposter prijkt pontificaal de slogan: 'Koen moet je doen!'. Maar daar eindigt zijn reclamecampagne niet. Koen maakte ook een filmpje van zichzelf. Of althans, hij gebruikte een productie van De Wereld Draait Door en plakte daarachter de slogan 'Koen moet je doen!'. Zou Koen met zijn campagne bedoelen dat de kiezers 'anders moeten denken' door hem te doen?

Beeld cda

Drillen in Staphorst
"Jij wilde toch lijstttrekker worden?", roept een iel vrouwtje tegen lijsttrekker Jan Talen van Gemeentebelangen Staphorst en twee van zijn collega's. "Balk optillen!", luidt de volgende opdracht. De boodschap aan kiezer wordt er tijdens de schijnbare driloefening overigens niet duidelijker op. Iets dat de lokale politici eigenlijk allemaal een beetje uit het oog lijken te verliezen bij de drang om zichzelf tenminste in de kijker te spelen. Alles is geoorloofd, maar of bovenstaande opvallende campagnes effectief genoeg zijn zal pas blijken op 19 maart tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden