Wat planten elkaar vertellen

Beeld WUCF

In een 53 minuten durende documentaire (volledig te bekijken onder deze blog) wordt aangetoond dat planten meer op ons lijken dan wij denken. Ze voeden hun nakomelingen, luisteren hun buren af, werken samen en voeren zelfs oorlog.

Heeft u moeite om dit aan te nemen? U bent niet de enige. De Amerikaanse ecoloog James Cahill, verbonden aan de universiteit van Alberta, heeft het zijn missie gemaakt om te bewijzen dat planten en bomen, net als mensen en dieren, een sociale kant hebben.

Om dit aan te tonen draagt Cahill diverse onderzoeken aan waarmee hij laat zien dat planten boven en onder de grond vergelijkend gedrag vertonen met dieren. Zo wordt het groeigedrag van plantenwortels vergeleken met de manier waarop beren voedsel zoeken.

"Als je hier met mensen over praat, denken ze dat je gek bent. Als je er met wetenschappers over praat, denken ze niet alleen dat je gek bent, maar ook dat het onjuist is", vertelt de ecoloog in het filmpje.

Toch zijn er wetenschappers die net als Cahill beweren dat planten gedrag vertonen. In de documentaire 'What Plants Talk About' combineert de experimentele ecoloog de bevindingen van zijn collega's met zijn eigen onderzoek om te laten zien dat planten met elkaar kunnen 'praten', ook al hebben ze geen hersenen, mond, oren of ogen.

Volgens Cahill leiden planten alles behalve een eenzaam en passief leven. "Ze zijn actief betrokken bij de omgeving waarin ze leven en maken deel uit van een heel dynamisch systeem."

Gedrag van planten dat veel op concurrentie lijkt, wordt al enige tijd onderzocht door wetenschappers. Planten strijden met elkaar om eten en licht.

Deze concurrentiestrijd werd onlangs ook aangetoond door Nederlands onderzoek; wetenschappers aan de Universiteit Utrecht ontdekten dat planten elkaar kunnen waarnemen door elkaars bladeren aan te raken.

Maar dat is niet alles. Er zijn volgens Cahill ook duidelijke voorbeelden van sociaal gedrag en vormen van samenwerking. Er bestaan plantensoorten die elkaar helpen te overleven, zoals de douglasspar, een boom uit de dennenfamilie die veel voorkomt in Noord-Amerika.

Via een gigantisch ondergronds stelsel van schimmeldraden voorzien de douglassparren kiemplanten en andere organismen van voedsel.

Planten staan ook voor keuzes. De documentaire laat zien hoe een woekerplant, die zelf geen voedsel kan produceren, de planten in zijn omgeving afspeurt om een geschikte gastheer te vinden waar hij letterlijk van kan leven.

Via sterk vertraagde beelden is het 'gedrag' van deze woekerplant duidelijk zichtbaar: afgaand op de geuren van de andere planten draait het plantje in meerdere cirkels, om zich uiteindelijk vast te klampen aan de plant van zijn keuze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden