Wat paus Franciscus betreft: laat maar zitten, die kus op zijn zegelring

Paus Franciscus voorkomt dat de ring wordt gekust. Beeld twitter
Paus Franciscus voorkomt dat de ring wordt gekust.Beeld twitter

De paus begroeten? Dat gaat als volgt: een handdruk, ietsje door de knieën, en dan het hoofd buigen om de ring aan de pauselijke rechter ringvinger te kussen. Toch?

Nou, wat paus Franciscus betreft: laat die kus maar zitten. Er dook een filmpje op van de ontmoeting met enkele tientallen gelovigen na afloop van de mis van afgelopen maandag. Stuk voor stuk probeerden de gelovigen hun ­lippen op de pauselijke ring te drukken, maar keer op keer trok Franciscus zijn hand terug. Eén gelovige gaf zich niet zomaar gewonnen en bleef de hand stevig vasthouden. Maar de paus hield vol: met een extra ruk wist hij zich te bevrijden.

Afkeer van opsmuk

Franciscus is geen principieel tegenstander van de ringkus, maar het past bij zijn afkeer van opsmuk en zijn pleidooi voor nederigheid dat de kus wat hem betreft kan worden overgeslagen. De paus laat zich het liefst in eenvoudige auto’s vervoeren, hij draagt bij voorkeur sobere kleding, hij woont niet in het apostolisch paleis maar in een eenvoudig appartement.

Van Franciscus’ voorganger – Benedictus XVI – is bekend dat hij ook geen fan was van de ringkus, maar op het verzet dat Franciscus in het filmpje laat zien, is Benedictus nooit betrapt.

Het filmpje leidde online onmiddellijk tot reacties en ook hier staan de voor- en tegenstanders van paus Franciscus recht tegenover elkaar. Prachtig gebaar, zei de een: deze paus houdt niet van opsmuk en kiest terecht voor de nederige lijn. De ander zag er juist een verdere ontheiliging van het pauselijke ambt in. Eerder, in 1978, bij het aantreden van Johannes Paulus I, verdween de pauselijke tiara. Een maandje later, toen Johannes Paulus II paus werd, verdween ook de pauselijke draagstoel.

Lees ook:

Franciscus beknot de macht van Rome

De katholieke kerk moet zich ontdoen van alle ijdelheid, macht en trots, zei paus Franciscus een paar jaar terug toen hij op bezoek was in Assisi. ‘Die vormen de lepra en de kanker van de maatschappij’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden