Wat pa en ma ook zeggen, ze wil er een, in haar hals

Ze twijfelt nog tussen een 'tribal' en een vlinder. Vast staat dat een meisje (16) zich wil laten tatoeëren. Moeten haar ouders dat goed vinden?

Hun dochter is mooi als een pas ontloken roos, vinden twee ouders. Haar ogen stralen, haar haren glanzen, ze rent door het huis op ranke benen. Ook over haar innerlijk hebben ze weinig te klagen: het meisje is vrolijk, doet het aardig op school en heeft een leuke vriendenclub. Ze zit, kortom, lekker in haar vel.

Over dat vel hebben deze ouders en hun dochter sinds kort een twist. Het meisje wil zich laten tatoeëren, in haar hals. Vorige week toonde ze de eerste ontwerpen, gemaakt door een vriendin. De één stelt een vlinder voor, de andere variaties op 'tribals': oeroude symbolen voor bloemen, kruizen, de maan.

Geen sprake van, zeiden haar ouders in eerste instantie. "Zo'n ding gaat er nooit meer af hoor!" Van die informatie was het meisje niet erg onder de indruk. "Dat weet ik ook wel. En toch wil ik het. Ik heb hier heel goed over nagedacht."

Dat hadden haar ouders - geen tattootypes - nog niet. Het hele idee van een naald in de huid van hun dochter staat hen tegen. Maar betekent dat ook dat ze haar voor een tatoeage moeten behoeden? Kunnen ze het haar überhaupt verbieden?

De wet staat het wél toe, zegt de wereldberoemde tatoeëerder Henk Schiffmacher, directeur van het zojuist geopende Tattoo Museum in Amsterdam. Kinderen van twaalf tot en met vijftien jaar mogen zich alleen laten tatoeëren in aanwezigheid en met toestemming van hun ouders. Zestienjarigen mogen solo naar de shop. "Dan kun je als ouders hoog en laag springen, maar als die meid dat echt wil, dan doet ze dat gewoon."

Stel dat deze ouders een zero tolerance-beleid op het gebied van huidversieringen gaan hanteren. Dat ze tegen het meisje zeggen: "Zolang jij hier in huis woont, zijn piercings en tatoeages taboe." Dan zou het ongehoorzame meisje dus na schooltijd gewoon de shop in kunnen lopen. En wat dan?

Met een beetje geluk treft ze daar een vakman als Schiffmacher aan. Die vertelt jongeren dat tatoeages op handen, halzen en gezichten wel heel rigoureus zijn. "Als tatoeëerder heb je de verplichting om kinderen tegen zichzelf te beschermen."

Bij een jongen die per se een tattoo op zijn voorhoofd wilde, maakte Schiffmacher op die plek een tekening met een vette, zwarte stift. "Ik zei: 'Nu ga je eerst een half uur in tram 9 zitten en daarna de Arena binnen'. Ik heb hem nooit meer terug gezien."

Maar er is ook een kans dat dit meisje terechtkomt bij "een mafkees op een zolderkamer, die via een Chinese website een apparaatje heeft besteld". Dat is linke soep: de mafkees werkt wellicht onhygiënisch, lelijk en zonder scrupules.

Daarom adviseert Schiffmacher deze ouders om met hun dochter te blijven praten, haar op risico's te wijzen en het hele proces te begeleiden. Misschien belandt die vlinder dan veilig op haar schouderblad.

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail iris.pronk@trouw.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden