Wat opvalt, is vooral de bescheidenheid

Duidelijk andere toon dan in 2010, toen Rutte het regeerakkoord van zijn eerste kabinet presenteerde

Er worden geen schouderklopjes uitgedeeld in het bescheiden zaaltje waar Mark Rutte en Diederik Sam-som hun regeerakkoord presenteren. De leiders van de VVD en de PvdA zijn dan wel trots op het akkoord, wat er niet hangt is een ouwe-jongens-krentebrood-sfeer.

Nog geen twee jaar geleden stond Rutte met Maxime Verhagen (CDA) aan zijn ene zijde en Geert Wilders (PVV) aan de andere in een chique salon van de Eerste Kamer trots te verkondigen dat ze het zo eens waren met z'n drieën. Er zat consistentie in het beleid: wie iets verkeerd doet, moet worden bestraft, wie hard werkt, wordt beloond. Bewonderend knikten de heren elkaar toe.

Twee jaar later staan in een klein zaaltje in de Tweede Kamer twee mannen die in korte tijd behoorlijk wat taboes hebben doorbroken. Op alle terreinen worden forse beslissingen genomen. Toch klinkt de inmiddels iets grijzer geworden Rutte aanmerkelijk bescheidener dan toen hij zijn eerste kabinet in de grondverf zette.

Dit keer is er niet de uitstraling van twee oudere jongens die jarenlang samen in een dispuut van een studentenvereniging hebben gezeten. Rutte en Samsom zeggen te beseffen dat de maatregelen hard gaan aankomen (ze gaan nog eens 16 miljard euro bezuinigen: 1000 euro per Nederlander, kinderen meegerekend). En ze weten hoe groot de verschillen tussen de partijen zijn. "We moeten zien hoe het gaat werken, maar het geeft moed dat het overleg tot nu toe zo goed is gegaan", zegt Rutte. "Maar het zal zo nu en dan nog knetteren tussen deze partijen."

Ook Samsom doet niet waar veel partijleiders na het sluiten van een akkoord zich wel aan wagen: voorspellen dat deze coalitie acht jaar blijft zitten. "Hoe het de volgende jaren loopt? Niets is zo grillig als de politieke realiteit."

Op de vraag of links Nederland bij dit akkoord zijn vingers kan aflikken, geeft Samsom dan ook het enige mogelijke antwoord: "Dat is niet de toon waarin wij met dit akkoord denken." Achter hem hangt een grote foto van een brug, die het kabinet moet symboliseren.

Maar is dat 'bruggen slaan', het motto dat de heren hebben gekozen voor hun beleid, niet een heel expliciete afwijzing van alles waar het vorige kabinet voor stond? Rutte hoeft niet te antwoorden, Samsom is hem voor. De PvdA-leider ontwijkt met zijn antwoord de vraag: "Het is een brug naar de toekomst. Daarmee zeggen we alles wat we willen zeggen."

Hoe zien de komende weken eruit, nu het regeerakkoord er ligt? Data onder voorbehoud. Dinsdag 30 oktober: Leespauze regeerakkoord.

Woensdag 31 oktober: Kamer in debat met informateurs Henk Kamp en Wouter Bos, Mark Rutte wordt als formateur aangesteld.

Donderdag 1 november: Formateur Rutte begint zijn gesprekken met potentiële bewindspersonen.

Zaterdag 3 november: Partijcongres van de PvdA moet instemmen met regeerakkoord en selectie kandidaat-bewindspersonen.

Maandag 5 november: Eerste mogelijkheid tot 'constituerend beraad', waar kandidaat-ministers in vergadering met formateur Rutte het regeerakkoord moeten onderschrijven. Daarna beëdiging van ministers en bordesscène.

Maandag 5 november: Rutte vertrekt eind van de middag op driedaags bezoek naar Turkije. Dinsdag 13 november: Tweede Kamer in debat met Rutte over regeringsverklaring.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden