Wat ongeschikt voor uitzending was, blijft dat

Niet geschikt voor uitzending, 20.30-21.20 uur, Veronica.

In zes achtereenvolgende afleveringen van 45 minuten worden fragmenten getoond van proefafleveringen van soap-series, die het nooit hebben gered, proefopnamen van een mislukte quiz; mislukte takes, scènes die te ver gingen, kortom: alles wat niet geschikt voor uitzending werd geacht en dus niet werd uitgezonden. Bovendien wordt de kijker geconfronteerd met talloze beelden van programma's die wèl op de buis kwamen, maar toch eigenlijk 'niet geschikt' waren.

Gewapend met een koffertje, gevuld met een videoplayer, stroopt Anita Witzier Nederland af op zoek naar het verhaal achter de archiefbeelden en de daarbij betrokken personen. Het klinkt allemaal veelbelovend, maar in de eerste aflevering blijven de 'scènes die te ver gaan' en de 'afgrijselijke missers' achterwege.

Albert Verlinde praat over zijn screentest voor het programma 'Showtime' - daar blijkt dat ook Mark Starink en Manuela Kemp hieraan meededen - en over een wat langer bestaand, door hem al lang vergeten, fragment. Willem van Kooten en 'Het Goede Doel' worden herinnerd aan hun poging internationaal door te breken als 'The Good Cause'. Voor dit doel werd zelfs een Engelstalige videoclip van het nummer 'België' gemaakt. “Ik was er ook niet van overtuigd. Totaal mislukt”, zegt Willem van Kooten nu hij de clip, twaalf jaar later, terugziet.

Naast de coryfeeën komt ook (de nu nog onbekende) Claudia Heemskerk aan het woord. Zij werkt drie dagen per week als office manager, maar wil graag presentatrice worden. Daarom doet ze mee aan diverse screentests. Anita gaat met een castingband van Claudia naar Joop van den Ende en vraagt hem een oordeel te geven. Hij is niet onder de indruk: “Ik krijg niet een lekker gevoel. Ik vind het energieverspilling om met haar aan de slag te gaan.” Dat komt hard aan voor Claudia, maar Van den Ende steekt haar nog wel een hart onder de riem: “Ik vind dat ze door moet gaan en moet knokken. Als ze goed is, komt ze er.”

Over een screentest kan Bart de Graaff, hoewel dat al weer een aantal jaren geleden is, ook meepraten. Hij gaat terug naar de plek waar zijn eerste screentest werd opgenomen: studio Concordia in Bussum. “Deze rotzooi lag er toen ook al, dus wat dat betreft is er niets veranderd.” In deze studio onthult Bart de Graaff dat het programma 'Boos', wat hij jarenlang heeft gepresenteerd, aanvankelijk 'Kids' zou gaan heten en een duo-presentatie zou krijgen.

Als Mark Klein Essink roept: “Ik heb hele verschrikkelijke dingen gedaan in het verleden”, moeten de echte blunders toch wel komen. Maar ook die blijven uit. Blijkt dat Klein Essink ooit eens in het decor van Prijzenslag bij RTL Veronique een screentest heeft gedaan. Hij moest een 'aflevering' van Prijzenslag presenteren en zo werd gekeken of hij geschikt was als presentator. Niet voor Prijzenslag, want dat was voorbehouden aan Hans Kazan, maar voor iets anders.

Het leukste en 'meest onthullende' van de hele uitzending zijn de beelden van Mart Smeets. Hij zit al klaar in zijn studio tijdens de Olympische Spelen in Calgary en wat doet hij in die drie minuten voordat de uitzending begint? Spelen met de twee beren, een van het mannelijke en een van het vrouwelijke geslacht, die zijn bureau opsieren. Dat beren hele vreemde standjes aan kunnen nemen, bewijst Smeets voor het oog van de camera. Maar dit was de eerste aflevering; er komen er nog vijf, hopelijk echt met datgene wat niet geschikt werd geacht voor uitzending, maar wat de kijker juist wel wil zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden