WAT MOETEN WE ZIEN IN... Voorburg

Wat moeten we zien in Voorburg?De Drie Koningen stelen de show

De kerststal van de heer Meindert Marijs, te zien in Museum Swaensteyn tijdens de tentoonstelling 'Drie Koningen’. Beeld Charles Groeneveld

Het was een mooi ritueel als de kerststal werd opgebouwd in het huis van zijn oma in Den Haag. Als kind keek hij er naar uit, vertelt Meindert Marijs (74). 

Jozef en Maria, het kindje Jezus, de os en ezel en herders kregen op kerstavond een plek in de stal. Maar de drie koningen Caspar, Melchior en Balthasar, de wijzen uit het oosten in het bijbelverhaal, zette oma bovenaan de trap. Elke dag mochten ze een trede zakken tot ze – op 6 januari – beneden waren.

 “Pas met het Driekoningenfeest mochten ze ook in de kerststal. Eén dag maar want op 7 januari werd de stal weer opgeborgen. Dat was wel sneu, want de koningen waren de mooiste beelden.” Oma paste daarom na verloop van tijd het ritueel aan. De koningen mochten ook met Kerst al in de stal, met als excuus dat ze te vroeg waren gearriveerd. Marijs: “Volgens oma waren ze met het vliegtuig gekomen, en niet te voet of per kameel.”

Marijs kan nu nog smakelijk lachen om deze dierbare jeugdherinnering. Hij heeft er ook een passie aan overgehouden voor kerststallen. Zijn hele leven verzamelt hij ze al. Zijn allermooiste is nu te zien op de kersttentoonstelling in Museum Swaensteyn in Voorburg, die dit keer in het teken staat van de ‘Drie Koningen’. 

Kringloopwinkels

De kerststal van Marijs trekt meteen de aandacht door het royale formaat van 150 bij 150 cm. De stal (met gaten in het dak) is gedeeltelijk nog het originele exemplaar van zijn oma uit 1900 en dat geldt ook voor het kindje Jezus en de os en ezel. De andere figuren gingen verloren bij het bombardement op Den Haag. Die heeft Marijs vervangen door een divers gezelschap van Italiaanse, Franse en Nederlandse beelden, die hij in de loop der jaren bij elkaar heeft gesprokkeld; sommige vond hij in kringloopwinkels. 

Net als in de kerststal uit zijn jeugd stelen de koningen met hun met glitter en gouddraad versierde gewaden weer de show. De 40 cm hoge beelden werden bijna honderd jaar geleden gemaakt in Napels. En net als zijn oma heeft ook Marijs gebroken met het ritueel dat ze pas op 6 januari een plek krijgen in de stal. “Daarvoor zijn ze veel te mooi.”  

Drie Koningen’, te zien t/m 13 januari in Museum Swaensteyn, Voorburg. 

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Eerdere afleveringen van ‘Wat moeten we zien in...’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden