Wat moeten we eten om de wereld te redden?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Hij oogde energiek, die hoogleraar insectenkunde in Wage-ningen. Een propagandist van dé oplossing voor het wereldvoedselprobleem en net zo'n springerig type als de beestjes die hij dolgraag op het menu van de burger ziet: sprinkhanen.

"Voor de beginnende insecteneter is gefrituurd goed te doen. Maar dan moet je wel de achterpoten eraf halen, want daar zitten weerhaakjes", riep hij enthousiast. Terwijl ik, als journalist natuurlijk altijd geïnteresseerd in een smeuïg verhaal, probeerde te wennen aan dat idee, ontvouwde hij al de menukaart voor 'gevorderde' insecteneters: termieten, wantsen, bijenpoppen, schorpioenen of meelwormen. "Die meelwormen kun je kopen in de betere hengelsportwinkel, fruiten met een uitje en teentje knoflook en in een quiche verwerken. Dan zijn ze ook minder herkenbaar."

Waarom we volgens deze vrolijke propagandist van het 'andere eten' moeten overschakelen van vlees naar insecten, dáár is geen speld tussen te krijgen. De grootste klimaatbedreiging is de productie van (rood) vlees, zei al in 2009 Rajendra Pachauri, de toenmalig voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

De vleesproductie gaat gepaard met enorm verlies aan biodiversiteit, watervervuiling en een enorme CO2-uitstoot. Niet voor niets pleiten veel wetenschappers voor een vleestaks.

Maar insecten zijn er in overvloed, ze bulken van de eiwitten en vitaminen en laten zich gemakkelijk thuis kweken. Een plastic bakje, wat schoon zand, een handje gierst of tarwe bijvoorbeeld, is voldoende om jezelf te voorzien van een copieus diner aan meelwormen.

En toch... Al smaken krekels gefrituurd prima, het idee dat ze beter kunnen knisperen tussen je tanden dan tjirpen in het veld, is voor velen een brug te ver.

Is een plantaardig dieet dan wel een goed alternatief, zoals de milieuwetenschapper Willem Vermaat deze week op de opiniepagina van deze krant bepleitte? Hij wil dat de Europese Unie de overschakeling financieel gaat ondersteunen, ook omdat dieren in de veehouderij wezens zijn met gevoelens en beschermd moeten worden.

Het zijn allemaal welbedoelde adviezen, maar wat doen we ermee? De herziene voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad zijn bijvoorbeeld vooral interessant om te zien wat nu weer wel mag, of niet. Maar wie past zijn menu daar écht op aan? Wie zijn gezondheid echt wil opkrikken is wellicht veel beter af met meer beweging dan een extra vet visje in de week.

Eten is immers niet alleen noodzaak, maar bovenal gezellig genot, lekker en het summum van samenzijn. Het veranderen van de eetcultuur, hoe slecht die dan ook mag zijn, is daarom ook een kwestie van lange adem, terwijl we tegelijkertijd ook weten dat enkele simpele menu-aanpassingen veel ellende voorkomen.

Vandaar mijn vraag: wat laat u staan om de wereld te redden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden