Wat moet de Tros eigenlijk nog in het omroepbestel?

Is er nog wel een plek voor de Tros in het Nederlandse omroepbestel, nu de nieuwe omroep WNL het rechtse, populistische geluid voor zijn rekening gaat nemen?

Seije Slager

Het ’nuchtere geluid van de ruggegraat van de samenleving’. Dat wil de nieuwe omroep WNL – voorheen Wakker Nederland – op radio en televisie brengen. Deze week maakte minister Plasterk bekend dat WNL toetreedt tot het publieke bestel.

Dat nuchtere geluid werd vroeger wel gehoord, stelt WNL, zoals in de actualiteitenrubriek ’Tros Aktua’. Maar als de oude functie van de Tros wordt overgenomen door WNL, wat is dan nog het bestaansrecht van de Tros, die van oudsher als de rechtse en volkse omroep bekendstond? En gaan WNL en de Tros niet in elkaars vaarwater zitten?

De woordvoerder van de Tros vindt het ’te vroeg’ om op zulke vragen in te gaan. „WNL heeft alleen nog maar plannen; we moeten afwachten hoe die zich uitkristalliseren. Daarna kunnen we er misschien iets zinnigs over zeggen.”

Volgens Frank van Vree, hoogleraar journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, is de Tros al lang niet meer de rechtse omroep die het ooit was. „Ze zijn nu de ’grootste familie van Nederland’. En met de familie aan tafel praat je niet over politiek; daar komt namelijk meestal ruzie van.”

En dus brengt de Tros vooral het Nederlandse lied en licht amusement. Eigenlijk hetzelfde als de commerciële stations doen. „Die brengen ook nul komma nul procent politiek en documentaires, met uitzondering van ’RTL Nieuws’. In die zin kun je je afvragen of de Tros nog in het publieke bestel hoort.”

De ’schuld’ van de vercommercialisering van de Tros ligt maar deels bij de omroep zelf, vindt Van Vree. „Een van de problemen van de publieke omroep is het feit dat omroepen een permanente spagaat moeten maken. Ze bestaan om de pluriformiteit te garanderen, maar worden afgerekend op kijkcijfers”. Als je in zo’n systeem een eigen geluid wilt laten horen, word je al snel verbannen naar marginale tijdstippen.

Voorlopig vullen de Tros en WNL elkaar dus goed aan. „WNL krijgt nu nog weinig zendtijd, dus ze zullen zich moeten beperken tot de politieke programma’s.” In de toekomst, als WNL definitief ’binnen’ is, kan dat veranderen, speculeert Van Vree. „WNL is opgericht vanuit de Telegraaf. Die kampt met dalende oplages en wil graag zijn voet tussen de deur in Hilversum. Op termijn zullen ze dus misschien ook een soort Telegraaf op tv willen maken. Dan zul je een strijd krijgen tussen twee ongeveer dezelfde omroepen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden