Wat matig drinken is, verschilt nogal

Zelfs over de definitie van één drankje zijn landen het niet eens

TROUW)

Overmatig alcoholgebruik is ongezond, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat is overmatig, en hoeveel drankjes zijn nog verantwoord? Dat verschilt nogal per land.

Britse onderzoekers zetten in het vakblad Addiction de richtlijnen voor matig alcoholgebruik op een rij. Dat wil zeggen, dat probeerden ze. Maar de helft van de 75 landen die ze onder de loep namen, kent zulke richtlijnen niet. En zijn ze er wel, dan zijn de verschillen groot.

Zelfs over de definitie van één alcoholische consumptie bestaat geen overeenstemming. Nederland volgt in de definitie de wereldgezondheidsorganisatie, die uitgaat van 10 gram alcohol per glas. Dat komt neer op een glas bier van een kwart liter, een glas wijn van een deciliter of een borrel van 35 cc. Maar in IJsland of Groot-Brittannië is 8 gram de norm, terwijl Oostenrijkers 20 gram hanteren.

En hoeveel mag je er dan per dag? In Nederland bleven mannen lange tijd met twee glazen (20 gram alcohol) per dag aan de veilige kant. Vorig jaar scherpte de Gezondheidsraad die grens aan en was het advies voor mannen gelijk aan dat voor vrouwen: één glas per dag.

Wie dat veel te streng vindt, kan naar Canada of Polen verhuizen, schrijven de onderzoekers. Daar ben je met 40 gram per dag nog een matige drinker. In Chili zit je zelfs met 56 gram per dag nog aan de veilige kant.

En heb je zin in een feestje? In landen als Australië, Canada, Denemarken, Fiji, Frankrijk, Mexico, Nieuw-Zeeland, Polen en het Verenigd Koninkrijk staan de gezondheidsautoriteiten een incidentele uitspatting toe.

Of zoals een van de onderzoekers het uitdrukt: "Als de dokter tegen je zegt dat je minder moet gaan drinken omdat je hart het anders begeeft, is er vast nog wel een land te vinden dat in jouw innamepatroon geen enkel risico ziet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden