Wat lezen we deze week?

JANN RUYTERS EN WILS REBERGEN

Nina Siegal: Tulpen en Terpentijn (The Anatomy Lesson) The House of Books; 303 blz. euro 19,95

Hoe ontstond Rembrandts 'De anatomische les'? De Amerikaanse schrijfster Nina Siegal, woonachtig in Amsterdam, maakte er een roman van. Er is een dief die veroordeeld wordt tot de galg. Een geliefde die hem vergeefs probeert te redden. Dr. Nicolaes Tulp die zijn lijk wil ontleden tijdens een anatomische les. En de schilder Rembrandt van Rijn die het op doek vastlegt. En er is een restauratrice van het Mauritshuis van nu die een ontdekking doet, die een nieuw licht werpt op het schilderij. Na Margriet de Moor ('De schilder en het meisje') nog een schrijfster die haar fantasie loslaat op een beroemd werk van Rembrandt.

Nescio: Mene Tekel Met tekeningen van Joost Swarte Nijgh & van Ditmar; 53 blz. euro 18,99

Al even uit, dit aantrekkelijke boekje met de korte verhalen van Nescio, in deze nieuwe uitgave begeleid door prenten van Joost Swarte. Die tekent het 'ondergrondsche meer vol haat' en de Westertoren die spiegelt in de gracht, naïef-absurd, in jaren dertigstijl. Prachtig. Net als de beroemde opening van 'Mene Tekel': "Weer was de langste dag voorbij. De dagen kortten nog nauwelijks, maar wij wisten 't, ook deze zomer zou voorbijgaan. Weer ging de dag ten einde, weer verbleekte 't felle rood boven de kim, 't water in de verte hield nog maar nauwelijks kleur, duisternis kroop alweer op uit de aarde, nu was 't kanaal in de verte verdwenen in den nacht. We waren zeer droevig om alle dingen die voorbijgegaan waren en om ons leven dat eindigen moest, als al deze dingen zouden doorgaan."

Chaja Polak: Twintig minuten Atlas Contact; 114 blz. euro 16,99

Associatieve, gevoelige korte roman over een vrouw die decennia na dato aan haar man en dochter wil vertellen wat haar in Auschwitz overkomen is. De herinneringen aan het kamp laten zich niet meer wegduwen. In gedachten switcht ze van de geur van de metro in Parijs naar de gruwel in de veewagon. Dat levert aangrijpende beschrijvingen op. "Door haar ogen te sluiten schiep ze een leegte om zich heen waarin ze alleen was met haar schande. ... Ze gleed op de grond, trok haar onderbroek omhoog - er was niets om je mee schoon te vegen -, ... en wankelde over de uitgestrekte lichamen op de houten vloer, levend en dood, terug naar haar man."

J. Slauerhoff: De opstand van Guadalajara De Geus; 251 blz. euro 17,95

Heruitgave van de in 1936 postuum verschenen korte roman van dichter J. Slauerhoff over de jonge Mexicaanse priester Tarabana die

in het arme Guadalajara een glasblazer tot de Verlosser uitroept. Als deze Messias echter de indianen tot opstand aanzet is de priester niet blij, want hij heeft zijn oog laten vallen op het bisschopsambt. De roman gaat vergezeld van een nawoord van Cees Nooteboom die mooi schrijft over Slauerhoffs onvergelijkbaar onrustige ziel en zijn afkeer van het Nederlands provincialisme.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden