Wat lezen we deze week?

JANN RUYTERS EN WILS REBERGEN

Daan Hermans: Het bedrog van Quisco Ambo/Anthos; 298 blz. euro 19,99

Daan Hermans klinkt nog niet heel bekend maar heeft toch al de nodige successen op haar naam staan. Ze schreef eerder 'Stil in mij' met Esther Verhoef. Haar debuut 'Het tulpenvirus' werd verkocht aan meer dan elf landen, waaronder de VS. Na vijf thrillers en twee non-fictieboeken schreef ze nu haar eerste roman: 'Het bedrog van Quisco'. Journalist Evander Clovis moet een stuk schrijven over de verdwijning van Martha Mulder uit het geheimzinnige dorp Quisco, een stoffig gehucht op een schiereiland in de vorm van een uitgestoken vinger. De bewoners zijn erg op zichzelf en er woont maar één kind: Josie de dochter van de verdwenen vrouw. Evander blijft er hangen en stuit niet alleen op de geheimen van deze stugge Quisco'ers, maar ook op die van hemzelf.

Nico Dros: Langzaam afbouwen op deze planeet Van Oorschot; 182 blz. euro 16,50

Verhalenbundel van Nico Dros, samen met Arie van den Berg in 2002 oprichter van de schrijversvakschool. Dros debuteerde in 1991 met 'Noorderburen' die genomineerd werd voor de AKO-literatuurprijs. Twee jaar geleden verscheen zijn laatste roman 'Oorlogsparadijs' over de opstand van het Georgische bataljon. 'Langzaam afbouwen op deze planeet' bevat acht korte verhalen. Een hoogtepunt vormt het lange korte verhaal 'Twee dooilingen' over een zeventiende-eeuws Texels liefdespaar, boerenzoon Joseph en het meisje Nanie 'jasmijn tussen de distels' die jarenlang gescheiden worden als hij aanmonstert om naar de Verre Oost te gaan. Een sfeervol zinnelijk verhaal met een mooi geheimzinnig slot als het stel elkaar terugvindt op het kerkhof: "Verschillende nachtbrakers vertelden van twee kleine licht-schijnsels boven de zerken die als herfstbladeren van goud door de lucht dwarrelden."

Gerrit Komrij: Brieven uit Alvites De Bezige Bij; 128 blz. euro 19,90

Gerrit Komrij (1944-2012) woonde sinds 1984 in Portugal. Over het dorp waar hij in 1988 belandde, Vila Pouca de Beira, in het Nederlands 'geringe nederzetting', publiceerde hij in 2008 al 'Vila Pouca'. In deze nieuwe bundel 'Brieven uit Alvites' zijn de krantenstukken en brieven verzameld over Alvites, 'een ooievaarsnest hoog in de bergen' waar Komrij en zijn vriend Charles Hofman in 1984 belandden met het doel daar tot hun dood te blijven - in een huis met muren van anderhalve meter dik, genietend van de pittoreske saaiheid. Het loopt anders als de dorpelingen, die het excentrieke stadse stel eerst gastvrij onthalen, hen enkele jaren alsnog homofoob de rug toekeren. Bezorger Mark Schaevers somt in zijn nawoord op: ruzie over de beloning van de werksters, delen van het huis die door de verhuurder worden afgesloten, de meiden die minder hard voor ze mogen werken: 'eerst de varkens dan de heren'. Als er ook nog brand wordt gesticht besluit het stel te verhuizen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden