Wat lezen we deze week?

JANN RUYTERS EN WILS REBERGEN

Roberto Bolaño: De wilde detectives Vert. Aline Glastra van Loon. Lebowski; 511 blz. euro 24,99

Volgens uitgever Oscar van Gelderen is 'De wilde detectives', het debuut van de in 2003 overleden Chileense schrijver Roberto Bolaño, een mix van 'On the Road' en 'Catcher in the Rye'. Raar dus dat het boek in Nederland onbekend is gebleven. Van Gelderen doet opnieuw een poging en nam de roman op in zijn klassiekerreeks. Twee Mexicaanse dichters annex drugsdealers speuren naar een verdwenen dichter uit de vorige eeuw, om vervolgens zelf ook te verdwijnen. Gelauwerde cultroman inspireerde onder meer de Nederlandse schrijver Joost de Vries bij zijn debuut 'Clausewitz'.

Giorgio Bassani: De tuin van de familie Finzi-Contini Vert. Jan van der Haar. De Bezige Bij; 281 blz. euro 15

Net 'Brideshead Revisited', schrijft Bas Heijne in zijn inleiding bij deze heruitgave van het in 1962 verschenen 'De tuin van de familie Finzi-Contini'. Ook in Bassani's klassieker draait het om een jonge man die gefascineerd wordt door een voorname familie van buitenstaanders, hier een begaafde Joodse familie die in de fascistische stad Ferrara haar ondergang tegemoet gaat. Het afgesloten landgoed van de Finzi-Contini's dient als toevluchtsoord voor andere slachtoffers van het fascistische regime, maar hun passiviteit tegenover wat er zich buiten de muren voltrekt, bevreemdt. Volgens Heijne registreert Bassani zonder nostalgie maar subtiel en vol weemoed en gelatenheid.

Cesare Pavese: De mooie zomer Vert. Martine Vosmaer en Anton Haakman. De Bezige Bij; 392 blz. euro 15

Met dit laatste boek, dat verscheen vlak voor Pavese zelfmoord pleegde, won de schrijver de Premio Strega. De drie novellen draaien om jongeren die niet bij machte zijn om zich in het leven te storten. De verlegen Ginia die bloost bij de gedachte aan haar vrijgevochten vriendin Amelia die naakt poseert voor kunstenaars. Of de verteller van 'De duivel op de heuvels' die wel meedoet als zijn vrienden zich bloot koesteren in de zon maar daarbij vooral ongemak voelt. De bundel van drie novellen wordt ingeleid door Paolo Giordano die berouwt dat hij Pavese niet al op zijn twintigste gelezen heeft: "Pavese sprak over mij als twintigjarige met een luciditeit en gekweldheid die ik daarvoor alleen maar bij Amerikaanse auteurs ben tegengekomen."

Don Carpenter: Vrijdagen bij Enrico's (Fridays at Enrico's) Vert. Onno Voorhoeve. Meulenhoff; 366 blz. euro 19,99

Portret van een groep schrijvers uit San Francisco en Portland tijdens de jaren vijftig en de vroege jaren zestig. Centraal staat het echtpaar Charlie en Jaime. Vrijdags spreken ze af in het kleine café Enrico's, waar ze met hun schrijversvrienden drinken, praten over schrijverschap, en beledigingen uitwisselen. Het vergeten manuscript van de Amerikaanse schrijver Don Carpenter (1932-1995) werd ontdekt en bewerkt door Jonathan Lethem die zo deze postume uitgave bewerkstelligde.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden