Wat lezen we deze week?

JANN RUYTERS EN WILS REBERGEN

Fay Weldon: De nieuwe gravin (The New Countess) Vert. Inge Kok Atlas Contact; 301 blz. euro 21,99

Downton Abbey-achtig kostuumdrama verwacht je niet direct van Fay Weldon die faam verwierf met geestige, wraakzuchtige chicklit-avant-la-lettre zoals haar debuut 'The Fat Woman's Joke' en het later met Meryl Streep verfilmde huwelijksdrama 'The Life and Loves of a She-Devil'. Maar Weldon werd ook bekroond voor haar pilot van de originele serie van 'Upstairs downstairs'. Én ze is een groot Austen-liefhebber.

'De nieuwe gravin' is het laatste deel van Weldons trilogie over het adellijke geslacht Dilberne. Lady Isobel Dilberne is druk bezig Dilberne Hall te moderniseren om koning Edward VII te kunnen ontvangen voor een jachtpartij. Minder subversief dan we van Weldon gewend zijn maar wel een lekker leesbaar boek, oordeelde The Guardian.

Jeremy Massey: De laatste vier dagen van Paddy Buckley (The Last Four Days of Paddy Buckley) Vert. René van Veen Brandt; 304 blz. euro 17,50

Een kruising tussen 'The Soprano's'en 'Six Feet Under', deze maffiaroman van de Ierse debutant Jeremy Massey. Het idee ontstond toen Massey als twintiger in de uitvaartonderneming van zijn vader werkte. Weduwnaar Paddy Buckley werkt al jaren voor een succesvolle uitvaartonderneming in Dublin als hij 's nachts een onbekende voetganger aanrijdt. Het blijkt de broer van de bekendste maffiabaas in Dublin te zijn en hij krijgt de volgende dag van zijn baas de opdracht diens begrafenis te regelen. Droge Ierse humor, bizarre situaties.

Arturo Pérez-Reverte: Schaduwtango Vert. Nadia Ramer Wereldbibliotheek; 445 blz. euro 24,95

Een zwierig plot en zwierige taal vind je in 'Schaduwtango' van de Spaanse schrijver Pérez-Reverte. Een tangodanser heeft zich uit de achterbuurten van Buenos Aires opgewerkt naar de duurste villa's in Europa.

Hij verleidt rijke vrouwen, steelt hun juwelen en licht vervolgens hun echtgenoten op. Problemen rijzen als een van de vrouwen hem toch meer beroert dan voor een oplichter wenselijk is, en hij haar in zijn leven steeds weer tegen het lijf loopt. Pérez-Reverte werkte vanaf de jaren zeventig ruim twintig jaar als oorlogscorrespondent en groeide vervolgens uit tot een van de meest verkochte en meest vertaalde schrijvers van Spanje.

Alfred Hayes: De prijs van de liefde (In Love) Vert. Marcel Misset Lebowski; 142 blz. euro 19,99

In de 'boek van de maand'-reeks van Lebowski een roman van Alfred Hayes die ook faam verwierf als scenarioschrijver van 'Paisà'. Liefdesroman uit de jaren vijftig over een man die pas echt verliefd wordt op een vrouw als hij verteerd wordt door jaloezie omdat zij voor geld met een ander slaapt. Verkenning van het verbonden en ontbonden hart, uitgevoerd met de coole rokerige briljantheid van een Miles Davis klassieker", schreef The New York Times.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden