Wat levert de koning ontvangen op Koningsdag een stad op? Vraag dat maar aan Dordrecht

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begroeten het publiek op de route naar het Statenplein tijdens Koningsdag in Dordrecht.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima begroeten het publiek op de route naar het Statenplein tijdens Koningsdag in Dordrecht.Beeld ANP

Morgen viert de koning in Amersfoort zijn verjaardag. De stad hoopt op een boost, net als in Dordrecht gebeurde.

Johan van Heerde

De informatiekiosk op het centraal station in Amersfoort is met stickers alvast omgedoopt tot Gouden Koets. Bij de ingang wappert het rood-wit-blauw en in de hal hangen grote oranje vlaggen met de tekst ‘Fijne Koningsdag’. De koning viert morgen zijn verjaardag in Amersfoort en de stad zet vandaag de laatste puntjes op de i.

De kosten voor het spektakel? Een miljoen euro. Maar de gemeente verwacht dat het bezoek van de koninklijke familie zich dubbel en dwars terugverdient. Het ‘grootschalige publieksevenement’ moet een boost geven aan het toerisme in de stad en de regio.

In die missie slaagde Dordrecht, waar in 2015 de eerste editie van Koningsdag nieuwe stijl plaatsvond: een bezoek aan slechts één stad, meer contact met het publiek en minder oud-Hollandse spelletjes. Zo’n 25.000 mensen bezochten dat jaar Dordrecht, 2,6 miljoen Nederlanders volgden het feest live op tv.

Sindsdien is het drukker in Dordrecht, zegt Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing. Vooral het dagbezoek is aangetrokken. Hoewel Baaij weet dat het lastig is om een toename van toerisme direct op te hangen aan Koningsdag, had het evenement volgens hem wel degelijk effect. “De aandacht hielp mensen te verleiden om naar Dordrecht te komen. Ons stukje vruchtbare grond is door Koningsdag een stukje sneller gaan bloeien.”

Urenlange pr

De VVV Zuid-Holland Zuid concludeerde hetzelfde: dagtochten en arrangementen gaan de laatste jaren als warme broodjes over de toonbank. Een van de redenen is de aandacht door grote evenementen.

Stadscolumnist Kees Thies (Algemeen Dagblad), geboren en getogen Dordtenaar, reageert instemmend aan de telefoon. “Koningsdag en de landelijke intocht van Sinterklaas (2011) hebben de verborgen schoonheid van Dordrecht blootgelegd. Op tv zag de stad er fantastisch uit.” Vorige week kreeg ‘Dordt’ weer landelijke aandacht met de live-uitvoering van ‘The Passion’. De Engelse krant The Times tipte de stad onlangs als ‘onontdekte Europese schat’.

Er zijn parallellen te trekken tussen Dordrecht en Amersfoort. Beide hebben een lange historie en een middeleeuwse binnenstad met grachten en monumenten. Net als in Dordrecht laat Amersfoort morgen de hotspots van de stad zien, zoals de Onze Lieve Vrouwetoren, de op twee na hoogste kerktoren in ons land, en de 600 jaar oude Koppelpoort. Urenlange pr, live op tv.

“Met Koningsdag kun je veel Nederlanders kennis laten maken met je stad”, zegt Baaij. Maar hij benadrukt dat de toegevoegde waarde van die dag niet alleen in toerisme zit: “Onder de Dordtenaren zorgde het voor een stukje binding en trots”. Daarnaast bracht het organiseren ervan partijen uit de stad met verschillende achtergronden met elkaar in contact. “Zo’n job zorgt voor nieuwe samenwerkingen.”

Lees ook:

Dordrecht was zo mooi dat Franse schilders er verliefd op werden

‘Gewoon Dordt’, wil een verkiezingsposter ons doen geloven, maar Dordt is helemaal niet gewoon. Het is een stad van kunstenaars, schreef Willem Pekelder in zijn column ‘Klein Verslag'.

De hofhouding: Willem-Alexander als CEO van een geolied familiebedrijf

In aanloop naar Koningsdag van vorig jaar dook Trouw in de hofhouding van het Koningshuis. Die bestaat allang niet meer uit adellijke lieden die erebaantjes vervullen. Koning Willem-Alexander is topman van een modern bedrijf. Zijn belangrijkste producten: samenbinden, aanmoedigen en vertegenwoordigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden