wat leest de politicus?

Jasper van Dijk (SP) geraakt door 'Tegenstemmen' van Jan Marijnissen

Nee, het favoriete boek van Jasper van Dijk, Kamerlid voor de Socialistische Partij, is niet het rode boekje van Mao. "Ik werd pas in de jaren negentig lid van de SP, toen was die flirt met Mao al lang verleden tijd voor de partij. Ik leerde van oudgediende Tiny Kox: iedereen vindt zijn eigen socialisme uit. Er is het socialisme van Mao, maar het socialisme van de SP is een ander. Een eigen socialisme."

Voor Van Dijk is dat eigen socialisme inmiddels gesneden koek. Hij begint binnenkort aan zijn zevende jaar als Kamerlid. De afgelopen kabinetsperiode voerde hij hevig verzet tegen de 'afbraakpolitiek' van Halbe Zijlstra als het ging om cultuur. Maar Van Dijk is vooral bekend om zijn strijd tegen enorme scholengemeenschappen. Hij wil scholen als Amarantis en InHolland opknippen tot kleinere eenheden. Van Dijk staat op de achtste plaats op de kandidatenlijst.

"Het boek dat me het meest heeft gevormd, ik vind het een moeilijke vraag! Ik kan 'Zen en de kunst van het motoronderhoud' noemen van Robert Pirsig, als student heeft dat diepe indruk achtergelaten. Maar ik heb het nooit herlezen. Jij vraagt naar Fukuyama, die toen ik studeerde schreef dat er een eind was gekomen aan de geschiedenis. Hij werd de goeroe van de jaren negentig, ik was het hartgrondig met hem oneens. Dat heeft me wel gevormd, maar het is het toch niet. Het enige boek dat ik met enige regelmaat uit de kast pak is 'Tegenstemmen' van Jan Marijnissen, uit 1995. Hij zat met een fractie van twee man in de Kamer. De mode was toen om alles van de overheid naar de markt te schuiven: het spoor, energie, onderwijs, zorg. Goed beschouwd was hij de enige die daar niet in geloofde. Dat was toen echt zo. Op de achterflap staat een citaat van Frits Bolkestein: 'Iedereen is tegenwoordig liberaal, behalve Jan Marijnissen.'

Nu ziet iedereen, van links tot rechts, in dat dit complete loslaten naar de markt zijn schaduwzijde heeft. Wij zeiden het toen en we zeggen het nog steeds: de overheid is niet de oorzaak van deze crisis, dat is de markt. Je kunt wel zeggen: we verkorten de WW, geven minder pensioen, geven minder geld uit aan onderwijs, maar daarmee heb je de oorzaak - de losgeslagen financiële markten - nog niet aangepakt.

Zo kom ik op het boek dat ik nu lees: 'End This Depression Now!' van Paul Krugman. Fascinerend. Krugman is een vooraanstaand econoom, Nobelprijswinnaar, en zijn analyse is dezelfde als die de SP maakt. Het is geen goed idee om flink op overheidsuitgaven te korten in deze tijd van crisis. We moeten juist investeren, zodat mensen een baan hebben en de economie draaiende kunnen houden. Krugman zegt ook, net als wij: de losgeslagen financiële sector moet worden aangepakt. Doe je dat niet, dan loop je het risico meteen nadat je eruit bent opnieuw in een crisis te komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden