wat leest de politicus?

Corinne Ellemeet (GroenLinks) geraakt door 'De meester en Margarita' van Michail Boelgakov

ROMANA ABELS

Er is een tijd geweest dat de nummer 9 van de GroenLinks-lijst al voor de verkiezingen zijn baan kon opzeggen, zo zeker was de partij van een flink aantal zetels. Nu ligt dat anders. De peilingen blijven hangen op vijf zetels, misschien zes. Corinne Ellemeet, de nieuweling die op nummer 9 staat, kan het zich niet veroorloven fulltime campagne te voeren.

Naar alle waarschijnlijkheid is ze ook na 12 september gewoon nog adjunct-directeur bij de Amsterdamse Westergasfabriek. Dus heeft ze tijdens de verkiezingscampagne even twee banen tegelijk: "Mariko Peters komt niet meer terug in de Kamer, waardoor ik nu al de debatten doe over haar portefeuille kunst en cultuur."

Dat valt nog niet mee. Ellemeet doet alles voor het eerst: media, interrumperen, vliegen afvangen. "Ik heb twee of drie debatten per week, over kunst en over zorg, want daarin heb ik ook ervaring. Ik leer in korte tijd heel veel. Er komt binnenkort een debat waarin ik moet opboksen tegen de nummers 2 en 3 van de andere partijen, terwijl ik helemaal geen ervaring heb."

Aan lezen komt ze dan ook niet zoveel toe. Ze schetst een beeld van de stapel boeken naast haar bed: een groeiende berg, met een almaar dikkere laag stof erop. Toch, als ze diep nadenkt kan ze zich herinneren wat er bovenop ligt: 'The Long Song' ('Het lange lied') van Andrea Levy. "Dat boek was genomineerd voor de Booker Prize 2010. Daar let ik altijd op, dat is meestal goed. Dit gaat over de slavernij in Jamaica, verteld vanuit een voormalig slavin. Het klinkt heel zwaar, maar het is heel vlot geschreven, vol humor."

Het boek dat haar ooit het meest raakte was volgens Ellemeet 'totaal ontregelend, totaal bizar': 'De meester en Margarita' van Michail Boelgakov. "Dat is prachtig. Dat heb ik laatst nog herlezen. Zoveel fantasie, zulk een rijk taalgebruik, dat zie je bijna niet meer bij schrijvers. Ik kan het bij anderen in ieder geval niet vinden.

Het is een heel vreemd boek. Alleen al die verhaallijnen, prachtig door elkaar geweven: het verhaal van Satan op bezoek in Moskou, de liefdesgeschiedenis van de meester en Margarita, en het verhaal van Pontius Pilatus en Jezus. Die laatste vind ik het mooist. Hoe Pontius Pilatus een migraineaanval heeft en ergens wel weet dat het fout is om Jezus te kruisigen, maar het gebeurt toch. Heel mooi gevonden.

Het is alsof schrijvers van nu dat niet meer durven, hun fantasie de vrije loop laten gaan. Of dat uitgevers het niet meer uitgeven. Of dat schrijvers het niet schrijven omdat uitgevers het niet uitgeven. Het is er in ieder geval niet meer. Het is confronterend voor de lezer, maar ook voor de schrijver."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden