wat leest de politicus?

Bart de Liefde (VVD) geraakt door 'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje

Bart de Liefde is het VVD-Kamerlid dat vol overtuiging vindt dat het zakelijker moet in de kunstwereld. Maar hij is het bekendst omdat hij in november vorig jaar een maand lang zijn snor liet staan om aandacht te vragen voor prostaatkanker. De Liefde bevond zich daarmee in internationaal gezelschap: ook de bovenlip van tieneridool Justin Bieber was die maand behaard. Voor De Liefde zijn deze maanden extra spannend: hij staat met zijn 36ste plaats op de rand van verkiesbaar.

"Ik kan echt niet zeggen welk boek me het meest geïnspireerd heeft. Alleen van het laatste jaar, dat was 'Alleen maar nette mensen' van Robert Vuijsje. Die man heeft zo treffend en vol humor verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen weten neer te zetten, dat bleef lang hangen. Net als de manier waarop hij fictie weet te mengen met non-fictie.

De wereld die Vuijsje oproept, van mensen in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap, ken ik niet persoonlijk, alleen uit rapporten. Die vertellen me niet wat hij vertelt: dat Nederland wordt bevolkt door verschillende groepen mensen die in verschillende werelden leven en die niet snel allemaal hetzelfde zullen worden.

Ik heb inderdaad gehoord dat Vuijsje nogal negatieve reacties kreeg vanuit de Surinaamse gemeenschap, dat hij een karikatuur zou hebben geschreven. Toen moest ik meteen denken aan een boek dat eerder veel indruk op me maakte: 'Niet spreken met de bestuurder', van Gerard van Westerloo. Die kreeg ook veel kritiek op dat portret. Van Westerloo liet mensen in 1984 dingen zeggen over de multiculturele samenleving die toen nog niet gezegd mochten worden. Maar het was wel allemaal wáár. Dat boek van Van Westerloo had ik ook kunnen noemen op deze plaats.

Die boeken bewijzen voor mij dat je niet moet willen dat iedereen hetzelfde is of wordt. Er wonen verschillende mensen in Nederland, dat is prima, ze mogen hun leven inrichten zoals zij dat willen. Je moet niet willen dat iedereen hetzelfde wordt, vind ik.

Op dit moment ben ik nog bezig met mijn vakantieboek, een ware pageturner. 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween', van Jonas Jonasson. Heerlijk boek. In principe lees ik veel, al is het sinds ik in de Kamer zit wel minder geworden. Mijn leven bestaat immers al voor een groot deel uit lezen, literatuur kan er niet altijd meer bij.

En ja, ik heb net een baby, dat helpt ook niet echt. Met mijn oudste kind lees ik wel. Boeken waar ik vroeger zelf als kind van genoot. Sprookjes van Grimm bijvoorbeeld. Ik herlees mijn oude Engelse boeken ook. Ik heb tot mijn achtste in Spanje gewoond, daar ging ik naar een Engelse school. Een kind hebben is ook een reis down memory lane."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden